Opinie23 sep '12 11:58

BNR Begrip | Hoe je emoties de baas wordt

Auteur: Ewald Theunisse

Lijden onder emoties is niet nodig: ga ermee in gesprek!

Sommige mensen kunnen echt gebukt gaan onder de gevoelens die ze hebben. Of het nu angst is, verdriet of neerslachtigheid: hun emoties zijn hen de baas en ze lijden eronder. Hier is een doeltreffende remedie: ga met je emotie in gesprek!

Interpretatie
Als je weer eens in zo’n situatie komt, vraag jezelf dan eens af wat er precies en feitelijk gebeurd is waardoor je dit gevoel, deze emotie hebt én vraag je dan ook eens af of het misschien niet jouw interpretatie van de situatie is die je gevoel veroorzaakt.

Groet niet terug
Stel: Je komt je leidinggevende tegen op straat, je zwaait naar hem, maar hij groet niet terug. Onmiddellijk kun je dan denken, ‘Zie je wel, hij vindt me niet aardig'. Instant zoeken we de verklaring in de hoek waar ons geloof zit.  Vanuit dat perspectief beoordelen we alle situaties die op ons pad komen en zo worden we per definitie bevestigd in onze emotie, in ons gevoel.

Wordt je dus bewust van de gedachten die je hebt als dit gebeurt en stel je zelf vervolgens de simpele vraag: Klopt het wat ik denk?

Als je op deze manier op zoek gaat naar antwoorden zul je verrast zijn over de uitkomst.

Gerelateerde artikelen