Opinie16 nov '12 01:34

BNR Begrip | Macht (4): Bewakers

Auteur: Ewald Theunisse

De paarse krokodil...

Herinner je je dat reclamefilmpje nog van de moeder die de paarse krokodil van haar kind terugvroeg aan de medewerker van het zwembad? Ze moest eerst een hele stapel formulieren invullen voordat ze de krokodil, die levensgroot in het hokje van de medewerker stond, mee kon krijgen.

Bescheiden als ze doorgaans zijn, vinden Bewakers, mensen met een rationeel, introvert karakter, macht nou niet iets waar ze direct op uit zijn. Voor hen ligt de macht eerder bij de gemaakte afspraken, de regels en de procedures. Maar die zijn dan ook echt heilig voor hen en daar moet je dus niet aan tornen.

Worden de regels niet nageleefd, dan vind je Bewakers op je weg die je daar rustig maar beslist op wijzen. En hoe meer je van de regels af probeert te wijken, hoe vasthoudender ze worden. Nogmaals: niet uit een eigen verlangen naar macht, maar omdat een afspraak nu eenmaal een afspraak is. Ook al staat de wereld in brand.

De rede van die vasthoudendheid ligt in een diepgewortelde angst om fouten te maken. Regels betekenen veiligheid voor Bewakers. Zolang je ze maar volgt, kan er niets misgaan, is hun filosofie. Wil je de regels te veranderen omdat dat gezien de omstandigheden logischer is, zorg er dan voor dat je elk redelijk argument op een rijtje hebt om de Bewaker te overtuigen van de noodzaak. Anders zit je voor je het weet in een zelfde filmpje als de mevrouw met de paarse krokodil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen