Opinie18 apr '12 11:00

BNR Begrip | Eén manier: MIJN manier

Auteur: Ewald Theunisse

Beslissers: zijn het gewoon drammers of zijn ze gewoon ongelofelijk doelgericht?

Niet iedereen heeft een voorkeur voor overleg, het uitwisselen van standpunten en het bereiken van een compromis waar alle betrokkenen mee kunnen leven. Er zijn bijvoorbeeld mensen die dat hele proces gewoon compleet onnodig vinden. Zij geloven namelijk heel ergens anders in: in hun eigen gelijk. Hun mening is geen mening, het is een volkomen overtuiging.

In de BegripsCode noemen we ze niet voor niets Beslissers. Ze zijn uiterst beslist over het feit dat ze over alles de juiste beslissing nemen. En het komt vaak simpelweg niet in ze op dat een andere keuze ook mogelijk zou zijn. Hebben ze ook altijd gelijk? Nee. Geven ze hun ongelijk vervolgens toe? Niet vaak. Eerder zullen ze zich dubbel zo hard inspannen om in tweede termijn toch hun gelijk te halen.

Je kunt het irritant vinden. Je kunt ook waardering hebben voor zoveel scoringsdrang. En voor het feit dat ze bij falen niet bij de pakken neerzitten en nog beter hun best doen. Beslissers zijn niet altijd even makkelijk om mee te werken. Maar hun doelgerichtheid en focus zijn altijd inspirerend. Elke vorm van voor anderen misschien moeilijk te hanteren gedrag heeft altijd een keerzijde: een kwaliteit.

Gerelateerde artikelen