Opinie28 aug '12 15:04

BNR Begrip | Het spiegelbeeld van de ander

Auteur: Ewald Theunisse

Als je je stoort aan iemand, stoor je je eigenlijk aan jezelf...

Als je je stoort aan anderen, is dat vaak omdat ze gedrag tentoonspreiden of dingen zeggen op een manier die niet de jouwe is. Het gaat bijna altijd om de uitvoering, niet om inhoud.

Hoe groter je ergernis, hoe meer je zelf van nature een voorkeur hebt om iets precies tegenovergesteld te doen. Heb je grote moeite met mensen die de dingen recht voor z’n raap zeggen, dan kies je je woorden zelf waarschijnlijk weloverwogen en ben je vaak liever wat indirect. Irriteert het je dat mensen heel zorgvuldig hun actielijstje afwerken, dan is de kans groot dat je zelf het liefst improviserend door het leven gaat.

Als je je echt ergert aan een ander wordt dat echter mede veroorzaakt door iets anders.

De manieren van de ander wijzen je op iets dat je diep van binnen, bewust of onbewust, als een tekortkoming van jezelf beschouwt!

Bedenk vandaag eens waar je je bij anderen het meest aan stoort. En stel je vervolgens eens heel eerlijk de vraag of er niet iets in dat gedrag of die manier van zeggen is, dat je zelf ook meer zou willen hebben. Als dat zo blijkt te zijn, neem er dan een voorbeeld aan in plaats van er boos om te worden.

Gerelateerde artikelen