Opinie7 aug '12 09:32

BNR Begrip | Sander's blokkade

Auteur: Ewald Theunisse

Makkelijker omgaan met dominante mensen onder druk.

‘Als office manager heb ik meer dan eens te maken met gestresste mensen die op stel en sprong van alles en nog wat willen. Prima, ik regel het graag voor ze. Waar ik alleen moeite mee heb is die toon! Die hooghartige manier waarop vragen soms gesteld worden. Het komt maar binnen, groet je niet eens en snauwt je gewoon een bevel toe. Dan vergaat me alle zin om überhaupt iets voor ze te doen. Ik zeg er niks van, want ze luisteren toch niet. Maar intussen kook ik van binnen. Hoe maak ik dit soort situaties een beetje beter hanteerbaar?’

Door het vooral niet persoonlijk te nemen, Sander! Dominante, doelgerichte mensen kunnen fel overkomen. Ze bedoelen er meestal niets persoonlijks mee. Ze doen het in de hitte, het vuur van hun strijd, waarin ze geen ruimte zien voor vriendelijke begroetingen of een aardige toonzetting. Dit is precies waarom ze goed zijn in wat ze doen: ze laten zich nergens door afleiden en bereiken daardoor vaak sneller dan wie ook wat ze willen. Jij plukt daar als collega als het goed is ook de vruchten van! Wind je vooral niet op, want daar heb jij alleen maar last van maar zeg af en toe op een rustig moment hoe hun gedrag op je overkomt en wat ze anders zouden kunnen doen.

Zelf een relatievraag, persoonlijk of zakelijk, die je anoniem behandeld wilt zien? Stuur een mailtje naar info@begripscode.nl.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen