Opinie9 nov '12 10:06

BNR Begrip | Macht (5): Bedenkers

Auteur: Ewald Theunisse

Als het niet linksom gaat,. dan rechtsom...

Bedenkers, zo weten onze trouwe lezers, zijn extraverte, emotionele mensen. Ze hebben vaak een beetje een autoriteitsprobleem: ze moeten weinig hebben van mensen die zich voorstaan op hun positie.  Dat wil echter niet zeggen dat ze zelf geen macht uitoefenen. Integendeel! Bedenkers zijn mensen die heel, heel graag hun zin krijgen. Gewoon omdat ze heilig overtuigd zijn van hun gelijk: het is toch leuk, goed, geweldig?!

Vinden ze geen gehoor, dan kunnen ze soms letterlijk even stampvoeten van boosheid. Maar omdat ze ook heel flexibel en pragmatisch zijn, herpakken ze zich vervolgens snel en bedenken ze gewoon een andere manier om hun zin te krijgen. Dan zoeken ze simpelweg andere mensen uit die wel geloven in hun idee, hun plan of wat dan ook, om het vervolgens langs die weg toch voor elkaar te krijgen. En dat is, dankzij hun natuurlijke charme en enthousiaste overtuigingskracht, bepaald geen lastige opgave voor ze.

  Hoe hou je ze bij je en voorkom je dat je, ondanks het feit dat je het niet met ze eens bent, ze toch niet kwijtraakt? Daag ze uit om iets te te voegen aan wat zij willen: dat wat jij of anderen willen of nodig hebben. Met een compliment voor hun creativiteit en hun oplossingsvaardigheid heb je de meeste Bedenkers vervolgens meestal voldoende gemotiveerd om met een prachtig werkend compromis op de proppen te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen