Opinie12 jul '12 09:05

BNR Begrip | Lol trappen voor gevorderden

Auteur: Ewald Theunisse

Maak eens plezier om gedrag waaraan je je normaal gesproken irriteert.

Snel (ver)oordelen is voor de meeste mensen een (vaak onbewuste) gewoonte. Maar plezier maken om de etiketten die we plakken is iets dat we veel minder doen. Als je inmiddels tot de velen behoort die de principes van de BegripsCode kennen, dan versta je de kunst al. Voor wie er nog niet zo in thuis is: een  zeer korte introductie ‘lol trappen voor gevorderden’.

1. Voel je nooit beledigd over de onbeholpen manier van communiceren van een ander. Iedereen doet in principe z’n best, ook al werkt het misschien helemaal niet voor je.

2. Lachen kan de angel uit elk geïrriteerd gesprek halen. Nodig de ander uit om op een afstandje naar jullie beide te kijken en er de humor van in te zien.

3. Vergroot het gedrag van jullie beide eens een beetje uit- ja, ook dat van jezelf! - zoveel als je kunt en maak er zo een karikatuur van.

Als je dit samen doet, reken je binnen de kortste keren af met je irritaties, maak je op een ontspannen, ontwapenende manier toch verbinding en geef je jezelf de kans om je samen tot inzichten te komen hoe je je in het vervolg beter ten opzichte van elkaar kunt gedragen. En van dat laatste heb je vervolgens de meeste lol. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen