Opinie10 dec '12 13:26

BNR Begrip | Als je nog maar tien dagen te leven hebt

Auteur: Ewald Theunisse

Tja, wat zou je dan doen?

Nog even en de Mayakalender loopt op zijn einde. Volgens sommigen betekent dat ook het einde der tijden. Daar kun je natuurlijk anders over denken. Belangrijker is echter dit: wat ALS je nog maar tien dagen te leven zou hebben? Wat ALS de wereld over anderhalve week vergaat? Wat zou je doen? En wat vind je dat je nog zou moeten doen?

Dagelijkse beslommeringen worden ineens erg onbelangrijk met een deadline als deze in het verschiet. Als mensen echt voor zo’n voldongen feit worden geplaatst, gebruiken ze vaak elke minuut om te doen wat ze moeten doen om het hoofdstuk van dit leven waardig af te sluiten. Het leidt vaak tot opzoeken van mensen die jaren waren uitgesloten, tot verklaring, tot verzoening en tot het hervinden van begrijpen en begrip. Zou het niet wat zijn als we allemaal zouden doen alsof we nog maar tien dagen over hadden?

Als de wereld op 21 december niet ontploft, heb je op die manier wel je eigen wereld op een prachtige manier opgeruimd. Frustraties en verdriet uit de weg gewerkt, relaties misschien wel hersteld. En als het dan allemaal goed gaat op de 21e, heb je wel een feestje te vieren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen