Opinie17 nov '12 11:20

BNR Begrip | 'Bedoel je hiermee...?'

Auteur: Ewald Theunisse

Hoe moeilijker je relatie met iemand, hoe zinniger het is om de vraag te stellen.

Hoe vaak weet je zeker, heel zeker, honderd procent zeker, wat een ander bedoelt met een opmerking, een handeling, een bepaalde benadering? Voor de meeste mensen geldt, dat als ze heel eerlijk zijn, het antwoord op die vraag ‘minder dan twintig procent‘ is.

Maar het wordt nog confronterender, Laat nu eens wat mensen de revue passeren waarmee je af en toe wat lastig communiceert of samenwerkt. Hoe vaak weet je honderd procent zeker wat zij bedoelen met wat ze doen of zeggen? Het percentage dat je nu aangeeft, is hoogstwaarschijnlijk nog een stuk kleiner!

Zeker bij mensen waarmee we moeizaam omgaan, is onze bereidheid een klein beetje tijd te investeren door te verifiëren of ze bedoelen wat je denkt dat ze bedoelen, vaak bedroevend laag. Door de stroeve omgang hebben we er simpelweg geen zin in. En dat is reusachtig jammer. Want als je vaker zou verifiëren, zou je er achter kunnen komen dat die mensen vaak heel andere intenties hebben dan je dacht of liever gezegd: voor ze invulde.

Je doet heel vaak de mooiste ontdekkingen door simpelweg een vraag te stellen die begint met: ‘Bedoel je hiermee...?’. Zelden zullen mensen je de vraag kwalijk nemen. Je toont namelijk interesse. En je geeft ze de gelegenheid je vooroordelen in realistische oordelen om te buigen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen