Opinie13 nov '12 10:33

BNR Begrip | De Wet van de Handdruk

Auteur: Ewald Theunisse

Aan de gever herkent men het karakter.

Handdrukken verraden de stijlvoorkeuren van de gever net zoals zijn of haar stemgeluid dat doet. Beslissers hebben vrijwel zonder uitzondering een dominante handdruk. Dit uit zich in stevig vastpakken, waarbij het lichaam op afstand van de ander gehouden wordt. Mensen met een heel sterke voorkeur voor de Beslisserstijl neigen er bewust of onbewust naar, de hand uit te steken met de rug van de hand naar boven: direct uiting gevend aan het verlangen naar overwicht. Bewakers houden ook fysiek afstand, maar hun handdruk is beduidend minder ‘bazig’: hij voelt correct, neutraal en afstandelijk.

Verbinders hebben een zachte, warme handdruk, waarbij ze graag nog een hand toevoegen, die ze bovenop de over en weer schuddende handen leggen. En Bedenkers? Die schudden het liefst stevig en beweeglijk de hand, waarbij ze, als ze je ook maar een beetje kennen en je aardig vinden, de andere hand op je schouder leggen.

Is dit nou echt zo? Ja, dit is echt zo. Hoe sterker mensen een natuurlijke stijjlvoorkeur hebben, hoe prototypischer hun handdrukken. Bij mensen die stukken minder uitgesproken zijn, is het wat lastiger te raden. Maar dat geeft niet: omdat dit mensen zijn die van nature makkelijker met uiteenlopende types omgaan, zullen ze sneller geneigd zijn op jouw ‘frequentie’ af te stemmen, waardoor de kans op een aangenaam vervolg vanzelf groot is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen