Opinie18 nov '12 16:22

BNR Begrip | Mensen met vier stijlvoorkeuren

Auteur: Ewald Theunisse

Evenwichtige mensen combineren verschillende stijlvoorkeuren moeiteloos

In tegenstelling tot zo’n beetje alle andere methoden en manieren om denk-, gedrags- en communicatiestijlen te duiden, geloven wij van de BegripsCode dat mensen, afhankelijk van de situatie waar ze in verkeren, verschillende stijlen hanteren.

Sommige mensen, maar dat zijn er niet zo gek veel, hebben een bijzonder uitgesproken voorkeur voor één stijl. Wat ze ook doen, wie ze ook tegenover zich hebben, voor welke uitdaging ze ook staan: ze denken, doen en communiceren op die ene manier. Dit zijn de mensen die zich het vaakst onbegrepen voelen en die het grootste risico op conflicten lopen.

Je hebt ook mensen, die alle vier de stijlen die we onderscheiden in min of meer even vaak inzetten. Ze kunnen de besluitvaardigheid en bondigheid van Beslissers hebben, de zorgvuldigheid van Bewakers, de enthousiaste oplossingsgerichtheid van Bedenkers en de zorgzaamheid en persoonlijke interesse van Verbinders.

Deze mensen hebben het in het leven het gemakkelijkst. Doordat ze  alle vier de stijlen even makkelijk toepassen, kunnen ze zich moeiteloos aanpassen aan wat de situatie vereist of waar hun gesprekspartners behoefte aan hebben. Wil je, bijvoorbeeld met je partner, uitvinden hoe uitgesproken jullie stijlvoorkeuren zijn, of hoe evenwichtig verdeeld, vul dan eens de test in op onze BegripsCode app. Je krijgt er de leukste gesprekken van!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen