Opinie13 dec '12 15:17Aangepast op 13 dec '12 15:50

BNR Begrip | Ken je de vrees van de ander?

Auteur: Ewald Theunisse

Als je het weet, kijk je met heel andere ogen...

Ieder mens heeft diep van binnen een of meer angsten. Angst om te falen, om niet voor vol te worden aangezien, angst om niet gezien te worden, angst voor afwijzing of welke variant op deze vier grote thema’s dan ook. Het zijn deze angsten die onze gedragingen in belangrijke mate bepalen, vooral wanneer we niet zeker van onze zaak zijn. Dan immers zoeken we des te meer houvast en die denken we te vinden in het zoeken naar de bevestiging die voor ons  het meest belangrijk zijn.

Vraag je je, wanneer een relatie moeizaam verloopt, weleens af waar de vrees van de ander werkelijk ligt? Waar hij of zij in het diepste wezen het meest behoefte aan heeft? En wat er zou veranderen als je daar een beetje meer op in zou spelen, een beetje meer rekening mee zou houden? Geloof ons, we spreken uit jarenlange ervaring: hierin ligt een sleutel om elke moeizaam verlopende relatie te vervullen met nieuwe, positieve energie.

We zijn allemaal zoekend, hebben allemaal vaak onuitgesproken angsten, behoeften en verlangens. Ze naar elkaar kenbaar te maken en er vervolgens rekening mee te houden, maakt open poorten van gesloten muren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen