Opinie28 nov '12 09:52

BNR Begrip | Hoeveel pijn moet het doen?

Auteur: Ewald Theunisse

Wat heb je nodig om te willen veranderen?

Veranderen. Het is misschien wel het moeilijkste wat er is. Hoe dat komt? Omdat we hechten aan onze overtuigingen, aan patronen en gewoonten, omdat we het ongewisse vrezen, niet wetend hoe dat eruit ziet.

Doe je kikkers in een pan met koud water en breng je deze langzaam aan de kook, dan blijven de kikkers zitten. Gooi je ze in een bad met gloeiend heet water dan springen ze er onmiddellijk uit.

Precies zo vergaat het ons vaak. Als iets al heel lang niet goed gaat of niet goed voor ons is, en we er steeds een klein beetje meer last van hebben, kunnen we dat beetje extra pijn nog wel verdragen. maken we onszelf wijs. We zijn zo aan het ongemak, aan de last gewend, dat we gisteren als eikpunt nemen en niet het moment dat alles nog goed was. Tot we zomaar overspannen zijn. Of erger.

Voel je je ook zo als die kikker die ooit in een pan met fris water zwom, maar nu de hitte en de pijn ervan voelt? Vergelijk je gevoel dan eens met hoe het was toen je in het koele water belandde.

Het feit dat je gewend raakt aan pijn wil niet zeggen dat de pijn normaal en vooral niet: GOED voor je is. Wat als je van het ene moment op het andere in deze situatie terechtgekomen was? Zou je er dan niet acuut uitspringen? Geluk is volgens ons een grondrecht.   

Eis het op. Doe wat je gelukkig maakt. Verander!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen