[10-05] Kickstarter
Soms wandel je een revolutie in zonder dat je het door hebt. Zo zag ik een tijdje terug op een Amerikaanse website een polsband waarmee je van een iPod nano een horloge kan maken
Ik heb zo'n iPod, en voor het sporten leek me dat wel wat. Dus ik ging op zoek naar een website om de polsband te bestellen. Maar het bleek iets ingewikkelder te zijn.
De polsband zat nog in het idee-stadium. De bedenker was op zoek naar budget voor de ontwikkeling ervan. En daar zit hier de echte innovatie. Hij had zijn idee op kickstarter.com gezet. Kickstarter is een website waar mensen met mooie ideeën en mensen met geld elkaar ontmoeten. Het gaat niet perse om veel geld. Voor de ontwikkeling van de ipod polsband was $ 15.000 nodig. Maar als eerste investeerder in een Kickstarter-project krijg je korting op het product wat je steunt. Dus de financiering liep hier nogal uit de hand. Binnen een maand hadden in totaal 13.512 mensen geld betaald voor het project. Bij elkaar goed voor een bedrag van bijna een miljoen dollar.
Er zijn meer websites zoals kickstarter, die te vangen zijn onder de term 'crowd funding'. Via Kiva.org kun je geld lenen aan ondernemers in arme landen. Via PledgeMusic.com kun je artiesten steunen bij nieuwe projecten. Enzovoorts. Ga er eens rondkijken. Zo ziet een revolutie er dus uit.
De implicaties van crowdfunding zijn enorm. Vroeger was innovatie iets voor grote organisaties, met grote budgetten, grote gebouwen en een grote marketing infrastructuur. Je had een groot bedrijf nodig om een mooi idee succesvol in de wereld te kunnen zetten. Tegenwoordig kun via het web financiers en je klanten vinden. Voor de productie van je idee concurreren tientallen fabrieken in China, die dat voor een zacht prijsje willen doen. Tegenwoordig kun je als klein design bureau met $ 15.000 iets in gang zetten waar je vroeger een groot bedrijf voor nodig had.
Dat is spectaculair. Echt een revolutie. Nu nog ondergronds, maar over een jaar of vijf is dit een groot fenomeen. Met vergaande consequenties voor hoe wij als samenleving innovatie organiseren. Ik zou zeggen: probeer het zelf eens. Zodat je straks snapt waar deze revolutie over gaat, en kunt bedenken welke consequenties het kan hebben voor je werk. Want wie geen antwoord heeft op een revolutie is als een konijn dat staart in de lampen van een aanstormende auto. En daar loopt het meestal niet best mee af. Vraag maar aan Nokia.