Maria Punch | Alles is Taal8 nov '17 19:29Aangepast op 9 nov '17 02:12

Mandarijn als diepte-investering

Auteur: Maria Punch

'Chinees natuurlijk', zeggen collega’s Jesse Pinster van BNR en Jeroen Segenhout van het FD in koor als ik ze vraag welke vreemde taal de Britten het best zouden kunnen leren. Met het oog op de Brexit moeten de Britten hun blik naar buiten keren, zo valt te lezen in een stuk van The Guardian. Pas op voor de ‘anglosphere prison’, is de boodschap. Blijf niet hangen in een Britse bubbel.

Britten hebben lange tijd een voorsprong gehad aan de internationale onderhandelingstafel. Iedereen sprak toch wel Engels. Omdat de gesprekspartners het Engels net iets minder beheersten dan de Britten zelf, waren zij vaak in het voordeel. Waarom zou je dan een vreemde taal leren? Juist deze houding kan zich nu tegen de Britten keren. Premier Theresa May hamert erop dat iedereen ‘global’ moet gaan denken. En als straks over elk doosje aardbeien een trade deal moet worden gesloten, is investeren in een extra taal een slimme zet.

Met het oog op China als dominante wereldmacht, lijkt een cursus Mandarijn een goede langetermijninvestering. Op de korte termijn is het strategisch slimmer voor de Britten om aan hun Frans te sleutelen. Al was het maar omdat de hoofdonderhandelaar in Brussel, Michel Barnier, een Fransman is, zegt Europa-verslaggever Jesse Pinster. Met een vertrek van de Britten uit de EU zal het Frans alleen maar dominanter worden, verwacht hij. Geef het Duits een impuls, is de tip van Jeroen Segenhout, correspondent van Het Financieele Dagblad in Brussel. Duitsers en Engelsen hebben van oudsher een wat stroeve relatie en daar is, via taal, zeker winst te behalen. Duitsland is tenslotte een belangrijke handelspartner.

Voor de Britten is het leren van een vreemde taal niet vanzelfsprekend. Frans is het meest populair en op steeds meer scholen wordt nu ook Spaans aangeboden. Toch steken Britse studenten magertjes af bij studenten van andere landen in de EU. Slechts vijf procent van de studenten in Groot-Brittannië leert een tweede taal, tegen 51 procent van de studenten in de Europese Unie. Driekwart van de Britten is niet in staat een gesprek te voeren in een andere taal dan Engels. Een rolmodel zou hen een duwtje in de goede richting kunnen geven. Daarvoor hoeven ze niet naar Theresa‘global’ May te kijken. Bij een ontmoeting in Parijs met president Emmanuel Macron komt ze niet verder dan een giechelig ‘merci’. C’est dommage!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen