Maria Punch | Alles is Taal21 dec '17 15:39Aangepast op 21 dec '17 17:21

Corporate cocon

Auteur: Maria Punch

Management speak, de taal van CEO’s, wordt vaak belachelijk gemaakt. Gelukkig breken bestuurders ook af en toe uit hun cocon en laten ze iets meer van zichzelf zien. Aan het eind van het jaar maken we de balans op: wat zijn de bijzondere business quotes van bestuurders die zich in 2017 lieten interviewen in het programma BNR Zakendoen?

BNR Maria Punch
BNR Maria Punch

Zo’n memorabele business quote moet het cliché overstijgen. Géén prachtige purpose, stippen aan de horizon, of ‘je doet het nooit alleen’. Daarnaast vraagt het om een persoonlijke noot, raakt hij een emotionele snaar en zet zo’n uitspraak aan tot nadenken. Knappe CEO die aan al die eisen kan voldoen.

Daniël Ropers komt dicht in de buurt. In september komt hij op zijn laatste werkdag bij Bol.com langs om terug te kijken en vooruit te blikken. Hij vertelt dat hij voor het eerst in 18 jaar ‘niet kon slapen’ van het aanbod om de wetenschappelijke uitgever SpringerNature te gaan leiden. Als zoon van twee wetenschappers heeft hij een persoonlijke drijfveer om de klus aan te grijpen. Ropers maakt zich zorgen over wat hij noemt 'de waarde van waarheid'. ‘Het lijkt of de gekwalificeerde mening van iemand die zijn leven in dienst heeft gesteld van waarheidsvinding op hetzelfde niveau wordt geplaatst als van iemand met een eigen belang en een buikgevoel. Dat kan gewoon niet waar zijn’.

Ook Caroline Kortooms, CEO van themapark Toverland en vertrekkend directievoorzitter van Vitens Lieve Declercq halen de lijst. Kortooms spreekt openhartig over haar lessen na een burn-out en hoe belangrijk het is om het goede voorbeeld te geven als je aan het hoofd staat van een bedrijf. Declercq staat stil bij de mensen die al in het bedrijf waren vóór haar en de mensen die blijven als de CEO weer weg gaat. Toen ze aantrad was het personeel ontmoedigd na de zoveelste reorganisatie. Declercq besloot als eerste te respecteren wat die mensen hadden neergezet: ‘Weet je wat, we gaan de liggende strategie gewoon eens uitvoeren’.

Ton Büchner was in juni te gast in onze studio. De topman van AkzoNobel had net een vijandige overnamepoging van PPG afgeslagen. ‘We gaan er weer vol tegenaan, met plezier’. Amper drie weken na deze uitspraak moest Büchner stoppen vanwege gezondheidsredenen. Hij zal tijdens het gesprek wel iets hebben geweten of gevoeld. Had hij iets anders kúnnen zeggen? Waarschijnlijk niet. Toen hij in 2012 begon bij AkzoNobel, moest Büchner na vijf maanden tijdelijk stoppen vanwege zijn gezondheid. Het gevolg was paniek op de beurzen en een mediastorm. Als we ons afvragen waarom CEO’s zich achter platitudes verschuilen, is het goed om in gedachten te houden dat ze een krappe jas dragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen