Maria Punch | Alles is Taal20 feb '18 22:17

Boho-chic naar een breastaurant

Auteur: Maria Punch

Breastaurant. Is dat een restaurant waar jonge moeders gemoedelijk borstvoeding kunnen geven en niemand klaagt over een huilende baby? Nou nee... In een breastaurant zijn de serveersters schaars gekleed. Ze dragen bijvoorbeeld een bikini, of een hotpants met croptop. Taalkundige Vivien Waszink schrijft hierover in haar nieuwe boek ‘Klerenwoorden & modetaal’.

BNR Maria Punch
BNR Maria Punch

In de modetaal van nu is het Engels dominant. Vergeet pantalon of deux pieces. In de stad ga je fashion shoppen: nieuwe sneakers, een maxi dress voor een zomeravond, of een snuggy om thuis op de bank in te netflixen. Het is typisch de taal van de mode-industrie, vertelt Waszink bij de boekpresentatie. In spreektaal zeggen de meeste mensen gewoon dat ze kleren gaan kopen. Modevloggers spelen een rol in de ‘verengelsing’ en verder houden modebladen en de kledingindustrie elkaar goed in de gaten. Zo werd de little black dress geboren. Een must have in de wardrobe van elke vrouw.

Taal is een instrument om mee op te vallen. Zeker in het grote online aanbod van kleding. In de favoriete winkel van Vivien Waszink heet een jurk geen jurk maar een ‘curve hugging head turner’. Een jurk waar je rondingen goed in uitkomen: iedereen zal zijn hoofd omdraaien als jij het café binnenloopt. Deze omschrijving spreekt in ieder geval tot de verbeelding.

Waszink schrijft ook over mode als middel om een maatschappelijke boodschap uit te dragen. Denk aan de zogenoemde PLO-sjaal van Yasser Arafat. Die sjaal werd het symbool van de Palestijnse strijd. PvdA'er Hans Spekman bleef in de Tweede Kamer stoïcijns truien dragen. No way dat hij zich zou conformeren aan de jasje-dasje-dresscode van het Binnenhof. Het blad Onze Taal gaat deze maand, niet toevallig, geheel over taal en kleding. Kunsthistorica Els de Baan weidt een artikel aan teksten op T-shirts. Dat begon in de jaren zestig en zeventig met een viltstift en slogans als ‘Ban de bom’ en ‘Baas in eigen buik’. Een recenter en luchtiger voorbeeld op een shirt: ‘Werkeloos? Me too’.

Met klerenwoorden kun je ook heerlijk een sneer uitdelen. Ergernis over mannen van een zekere leeftijd, die ineens fanatiek gaan wielrennen, bracht ons het woord mamil. Dat staat voor de middle aged man in lycra. Nu blijkt de mamil ook nog een vader te hebben, of beter gezegd een opa: de vomit, very old man in tights. In ‘Klerenwoorden & modetaal’ zijn nog veel meer van dit soort modetermen te vinden, informatief en geestig beschreven, juist vanwege de geschiedenis en trends achter de woorden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen