Maria Punch | Alles is Taal8 mrt '18 09:53

VVD-vrouwen: ze komen eraan!

Auteur: BNR Webredactie

Het tekort aan VVD-vrouwen in het kabinet Rutte-III is veel nijpender dan we dachten. De premier zei dat zelf voor de microfoon van BNR. Niet exact in deze woorden maar dat is toch echt de conclusie als je zijn uitspraak goed beluistert.

BNR Maria Punch
BNR Maria Punch

Rutte strooide met een dubbele ontkenning en een understatement in één zin. En dat leverde een verrassende verklaring op. Was er echt geen geschikte vrouw te vinden in de klapper van de VVD voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken? Verslaggever Jeroen Stans legt die vraag voor aan Rutte als maandag bekend wordt dat Stef Blok de opvolger van Halbe Zijlstra wordt.

Het is geen vraag om weg te lachen. Rutte noemde de man-vrouwverhouding in het kabinet eerder ‘secundair’ en zei later‘voor kwaliteit’ te gaan. Na het vertrek van Zijlstra is die uitspraak extra pijnlijk. Dus is dit zijn antwoord: ‘Op dit moment is het waar dat de VVD geen oververtegenwoordiging aan vrouwen heeft in het kabinet en dat is niet goed’.

Altijd lastig zo’n dubbele ontkenning. Het aantal VVD-vrouwen is niet oververtegenwoordigd, juist in de minderheid. En dat is niet goed, zegt de premier. Dus het zou goed zijn als het aantal vrouwelijke bestuurders van VVD-huize wel oververtegenwoordigd zou zijn? Niet eens fiftyfifty, nee, gelijk een meerderheid. Dat is een flinke draai, Mark. ‘Niet oververtegenwoordigd’ is een understatement. Een dankbare stijlfiguur om een verhaal ‘te downplayen’. Daarnaast is het ook saai als we alles altijd maar rechttoe rechtaan zeggen. Met een understatement breng je wat lucht, humor of ironie in een situatie.

Veel van de beroemde understatements zijn trouwens geboren in tijd van nood: ‘Houston, we got a problem’. Máxima pakte ons allemaal in toen ze bij de aankondiging van haar verloving met prins Willem-Alexander de gevleugelde woorden sprak: ‘hij was een beetje dom’. Het understatement als charmeoffensief.

Terug naar de premier. Hij deed namelijk ook een belofte: ‘We hebben zeer goede vrouwelijke wethouders, gemeenteraadsleden en bijvoorbeeld dijkgraven bij de VVD. Dus voor de lange termijn maak ik me niet zoveel zorgen’. Het lijkt me op Internationale Vrouwendag een uitspraak om bij stil te staan, en om nog eens op terug te komen.

Gerelateerde artikelen