Ben van der Burg7 jan '16 20:45

Column Ben van der Burg | Ga bij ijzel de weg op!

Auteur: Ben van der Burg

Ik hoorde deze week tientallen extra verkeersberichten over codes rood, ijzel en auto's die de weg af gleden. We konden er niet om heen.

Hier volgt een extra verkeersbericht. Voor Noord-Nederland heeft het KNMI code rood afgegeven. Blijf binnen. Ga niet de straat op. De regen in combinatie met temperaturen onder het vriespunt maakt de buitenwereld levensgevaarlijk. Auto’s glijden de weg af. Mensen gaan onderuit. Universiteiten en scholen blijven dicht. Bussen rijden niet.

Berichten van deze strekking hoorde ik afgelopen week tientallen malen. Het NOS Journaal opende ermee. Kranten zetten dit wereldnieuws op de voorpagina’s. We volgden massaal de liveblogs op de vele nieuwssites. We konden er niet omheen. Er lag wat ijs op de weg, waar ik helaas niets van gemerkt heb, want het grote gevaar gold alleen voor het Noorden.

Gelukkig ook wat vrolijke beelden van schaatsende mensen op de openbare weg. De Groningse studentenvereniging die een natuurijswedstrijd organiseerde. De Facebookpagina waarop je je kon aanmelden om de Elfstedentocht over de weg te schaatsen. De teneur was echter vooral kommer en kwel.

Ik weet dat we in een gehypte samenleving ronddwalen waarin we van hyperbool naar hyperbool springen, maar we kunnen ook overdrijven. Ik kijk als ik onheilspellende berichten over het weer hoor, graag naar ons land door de ogen van een Scandinaviër. De Vikingen zullen denken, wat een malloten.

De Nederlander is een watje geworden. Niet meer bestand tegen onverwachte natuurelementen die hij niet in de hand heeft. Een goed Zweeds gezegde luidt: een mens vat geen kou door het slechte weer, maar door slechte kleding en zelfs dan nog, waar hebben we het over? In 1963 reden we met de auto over het IJsselmeer en toen had je nog geen ABS. Zodra ik kon, fietste ik over het ijs naar school. Je experimenteerde hoe je je oude kennis en kunde kon toepassen in nieuwe omstandigheden. Nu lijkt het belangrijkste te zijn: wie kan het beste eventuele risico’s vermijden.

Ons land verlamt als het een paar graden vriest bij 10% (inwoners Groningen, Friesland, Drenthe) van onze bevolking. Terwijl we weten dat we risico’s juist moeten omarmen. Fouten moeten durven maken. Ons niet door randzaken, als het weer, moeten laten afleiden. Ook als we op onze bek vallen, dan staan we op om vervolgens met opgeheven hoofd met snot voor de ogen en ijs in de baard voort te gaan.

Trouwens, vanwege de barre weersomstandigheden is de hond van Lenie ‘t Hart in een spagaat beland waarbij een tand door zijn lip is gegaan. Dit wereldnieuws wilde ik jullie niet onthouden!

Gerelateerde artikelen