Ben van der Burg21 jan '16 20:17

Column Ben van der Burg | De mijne is 55 meter

Auteur: Ben van der Burg

Het is zo vermoeiend populistisch. Oxfam Novib brengt voor de start van het World Economic Forum in Davos een rapport uit. De rijkste 1% van de wereldbevolking had in 2015 meer vermogen dan de rest bij elkaar.

Ook hebben de 62 rijkste miljardairs evenveel bezit als de armste helft van de wereldbevolking. Dan moet ik zeggen: ‘schandalig, belachelijk en dat kan toch niet.’ Vervolgens moet ik op de SP stemmen, wat natuurlijk geen zin heeft. Dat soort berichten zetten geen zoden aan de dijk.

Het gaat er namelijk niet om wat je hebt; het gaat erom wat je ermee doet.

Een van de sprekers in Davos is Sheryl Sandberg. Ze staat op nummer 16 op de rijkenlijst. De topvrouw van Facebook doneerde afgelopen week nog 31 miljoen dollar aan verschillende goede doelen. Vooral om vrouwen in topfuncties te stimuleren. Ik denk dan, ik ben blij dat Sheryl dat vermogen heeft om weg te geven. Als de SP het voor het zeggen zou hebben gehad dan zou Sheryl nooit aan haar vermogen van 1,22 miljard dollar zijn gekomen, want dan zou haar vermogen al eerder afgeroomd zijn.

Natuurlijk bouwde Mark Zuckerberg zijn vermogen op over de rug van onze privédata, die we hem zelf geven. Onlangs kondigde hij aan 99% van zijn bezit van 45 miljard dollar weg te geven. Vind ik best prettig. Op dit initiatief kwam ook weer veel kritiek, want hij smeert de donaties over vele jaren uit en belastingtechnisch zou het een slimme truck zijn. Hij doet tenminste wel iets.

Natuurlijk is Bill Gates rijk geworden door een monopolie op te bouwen in de software die hij leverde en acteerden de regelgevers onbeholpen en te laat. Maar achteraf vind ik dat eigenlijk niet zo erg. Nu zit er 43,5 miljard dollar in zijn goede doelenfonds en helpt hij de armste mensen een beter bestaan te geven. Hij krijgt kritiek dat zijn private fonds te machtig is in vergelijking met ontwikkelingshulp vanuit landen.

Oxfam Novib kwam met de cijfers omdat de wereldleiders tijdens het Forum spreken over de ongelijkheid in de wereld. Ze hopen dat de leiders nadenken hoe ze een betere verdeling zullen vormgeven.

Dat gaan ze natuurlijk niet doen. De machtigen zijn te afhankelijk van de rijken en vice versa.

De hoop zit hem in de trend van de huidige miljardairs die hun vermogen schenken aan de minder bedeelden, omdat ze erachter komen dat goede daden voor de mensheid verrichten uiteindelijk meer impact heeft, dan een boot van 55 meter met gouden kranen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen