Column Ben van der Burg | Opportunistische job-hoppende Kamerleden
VVD-Kamerlid Bart de Liefde neemt afscheid van de Tweede Kamer. Hij verruilt het Kamerlidmaatschap voor een functie bij taxidienst Uber. Vorige week had D66'er Wassila Hachchi ineens geen zin meer in haar werk.
Ze vertrok naar New York. Daar wil ze voor het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton gaan werken. Haar D66 collega Gerard Schouw zat ook in de Kamer. Hij koos vorig jaar directeur te worden van een brancheorganisatie in de farmaceutische industrie. Vervolgens hebben we nog onze ex-volksvertegenwoordigers Arie Slob (ChristenUnie) en Peter Oskam (CDA) die de laatste zes maanden een nieuwe uitdagingen buiten het Kamerlidmaatschap hebben gevonden.
De vraag luidt: kijk je tijdens een borrel over je schouder of je een betere gesprekspartner ziet of heb je je volledige aandacht op je huidige gesprekspartner? Onze volksvertegenwoordigers lopen direct over als ze denken een groter voordeel ergens anders te kunnen halen. Terwijl je mag veronderstellen dat ze zichzelf vastleggen gedurende een kabinetsperiode, gebruiken de huidige Kamerleden hun baan als opstapje naar iets beters.
Kijk je naar de huidige toekomstscenario’s van arbeid dan past het hop-gedrag bij de moderne werknemer. Volgens hoogleraar Wim de Ridder van de Universiteit Twente zijn we straks allemaal zelfstandige professionals en werken we tegelijkertijd in verschillende teams voor verschillende opdrachtgevers. Ik citeer: ‘De werknemer is regisseur van zijn eigen inzetbaarheid. Iedere werkende zou zich vanaf het begin van zijn of haar arbeidzame leven bewust moeten zijn van het feit dat hij of zij moet werken aan die inzetbaarheid.'
Werken in de toekomst zal in de cloud gebeuren, van negen tot vijf op een kantoor slaat nergens meer op, we zullen ons hele leven blijven leren. Alleen lees ik nooit iets over vertrouwen als het over de toekomst van arbeid gaat.
Onze ex-Kamerleden hebben een voorschot genomen op de toekomst. Ze negeren alleen de woorden loyaliteit, commitment en trouw.
Waarom zie je in de top van de Big Five (Apple, Google, Facebook, Amazon, Microsoft) geringe wisselingen van het management? Je kunt alleen impact maken als je jarenlang op elkaar bent ingespeeld, als je elkaar door en door kent, als je elkaar iedere dag prikkelt met nieuwe inzichten en die monomaan tot uitvoer brengt.
Zonder vertrouwen slaat het fundament onder iedere organisatie vandaan. Hoppen van baan naar baan lijkt leuk, maar je bouwt niets met elkaar op. Je gaat van one-night stand naar one-night stand, even prachtig, maar de voldoening zit hem uiteindelijk in de relatie die je met elkaar bouwt.
Je zou verwachten dat Kamerleden wijs zijn en kiezen voor duurzaam samenzijn. Velen blijken echter opportunistische job-hoppers te zijn.