Ben van der Burg11 mrt '16 08:10

Column Ben van der Burg | De daadkracht van de machtigen

Auteur: Ben van der Burg

Kijk je naar de ranglijst met de machtigste mensen ter wereld, dan staan de regeringsleiders bovenaan.

Vladimir Poetin staat in de laatste Forbes-lijst op eerste plaats. Merkel behaalde zilver en Obama brons. Bill Gates staat als beste ondernemer op de zesde plaats. De vraag over macht popte op vanwege twee gebeurtenissen.

Eerst het bijeenkomen van de Europese leiders om een overeenkomst met Turkije te sluiten over de vluchtelingen. Na het voorlopige akkoord stonden ze op de foto alsof ze een klus geklaard hadden. Maar wij weten en dat weten ze zelf ook, dat het verdrag vooral voor de bühne was. Ze zeggen de bootjes te stoppen, terwijl ze weten dat de vluchtelingen kiezen voor een andere route als ze niet het fundamentele probleem aanpakken: zorgen voor economische en sociale stabiliteit in de regio waar de vluchtelingen vandaan komen.

De tweede reden was het bijeenkomen van de leiders van de machtigste bedrijven van de wereld op een privé-eiland voor de kust van de staat Georgia. Tim Cook (Apple), Elon Musk (Tesla) en Larry Page (Google) bespraken hoe ze de opmars van Donald Trump kunnen stoppen. De CEO’s zien dat Trump niet alleen voor Amerika, maar ook voor hun bedrijven rampzalig kan zijn. Zo moeten volgens Trump beveiligingsdiensten mee kunnen kijken in de apparaten die mensen gebruiken. Ook vindt Trump dat Apple de productie van zijn iPhones weer naar Amerika moet brengen.

Ik denk dat Forbes ernaast zit met zijn ranglijst. Dat komt doordat vooral de westerse regeringsleiders matig omgaan met zogenaamde ‘wicked problems’. Een ‘wicked problem’ is een probleem dat zo complex en tegenstrijdig is, dat je niet een eenduidige oplossing kunt verzinnen. Je werkt aan een oplossing door zoveel mogelijk elementen van het probleem te beroeren, waarna je zo dicht mogelijk tot de oplossing komt. Onze regeringsleiders lachten schaapachtig naar de camera. Een paar dagen later kwam het Europese parlement in opstand kwam tegen het plan. De komende dagen zal er waarschijnlijk een slap compromis verzonnen worden, om de burgers gerust te stellen.

Zo anders is de opstelling van de grote techbedrijven. Doet de overheid te weinig aan duurzame energie? Elon Musk begint Tesla. Verkeersdoden in het verkeer? Google pioniert met de zelfrijdende auto om de veiligheid te bevorderen. Vind je je privacy belangrijk? Apple zet de beste advocaten in om de FBI geen toegang te geven tot je telefoon. Deze initiatieven roepen in ieder geval een gevoel van hoop en blijde verwachting op.

Dat kun je niet zeggen van de halfslachtige afspraken van onze Europese regeringsleiders. Voor deze mannen en vrouw gaan verkiezingen in eigen land immers voor de daadkracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen