Ben van der Burg17 mrt '16 20:37

Column Ben van der Burg | Kippen, Koppen en Elektrische auto’s

Auteur: Ben van der Burg

Groene innovatie heeft de toekomst, zegt de Partij van de Arbeid. Maar de VVD lacht zich een ongeluk om hun visie. Onderwerp hiermee afgedaan?

De PvdA heeft een energievisie: over tien jaar willen ze dat er alleen nog elektrische auto’s worden verkocht. Nieuwe huizen dienen allemaal zonnepanelen en een warmtepomp te krijgen, zodat we onze eigen energie op kunnen wekken. De sociaaldemocraten hebben de vooruitziende blik van een nieuw windmolenpark ver uit de kust. Wetgeving maakt de zelfrijdende auto mogelijk. Kortom: groene innovatie heeft de toekomst.

De VVD lachte zich dood om deze visie. Kamerlid Visser vergeleek de visie met een kip zonder kop die rondrent in het groene sprookjesbos. Ik heb poëtischere reacties op een visie gehoord, maar we snappen wat Visser bedoelt.

Onderwerp afgedaan. Iemand heeft een idee, iemand anders schiet het af en we reageren weer op het volgende idee, dat we vervolgens ook weer afschieten.

Ooit leerden we dat de stip die je op de horizon zet duidelijk ingekleurd moet worden. Je moet het zogenaamd Smart maken: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden. Een idee Smart maken slaat in het huidige digitale tijdsgewricht nergens op.

Als ik namelijk vandaag mijn visie op 2030 formuleer dan is het een idee van vandaag, met de kennis die ik tot nu toe in mijn leven heb opgedaan. Vervolgens extrapoleer ik dat idee naar 2030. Dan werk ik dus naar een doel toe dat 16 jaar oud is. Ik weet niet hoe 2030 eruitziet, want de verandering gaat sneller dan ooit. Dus hoe kan ik nu bepalen wat ik in 2030 specifiek wil. In het voorbeeld van de PvdA: ik heb professor van Wijk van de TU Delft ooit horen beweren dat auto’s op waterstof meer kans op een glorieuze toekomst hebben dan elektrische auto’s. Dan sla je de plank volledig mis.

En realistisch wil ik al helemaal niet zijn. Het gaat in het leven toch om de weg en niet om het doel? Je moet toch naar de sterren reizen en bij Mars uitkomen?

De groene innovatierichting van de PvdA is vanzelfsprekend noodzakelijk. Vervolgens dien je iedere dag kleine stapjes te zetten om in 2030 het meest groene land van de wereld te zijn. Zo kom je er vanzelf achter of je met waterstofauto’s, biobrandstof of zonnepanelen gaat werken.

Het standpunt van coalitiepartner VVD is nog treuriger. Ze blijven in de koplampen staren die fossiele brandstof heet en zetten vervolgens een initiatief om een groenere wereld te krijgen weg als een sprookje. Ze hadden het elektrische autoplan moeten omarmen, mee moeten werken het minder Smart te maken en moeten zorgen dat we energieneutralere samenleving krijgen.

Gerelateerde artikelen