Ben van der Burg29 mei '15 07:00Aangepast op 29 mei '15 08:18

Column Ben van der Burg | Don Corleone’s geest waait rond

Auteur: Ben van der Burg

Denkend aan de FIFA zie ik The Godfather voor me. Brede mannen die traag door een corrupt landschap gaan. De macht die de familie Corleone verwierf kun je vergelijken met de macht die FIFA-voorzitter Sepp Blatter de laatste jaren afdwong. Bij de Corleone’s blijf je je afvragen, hoe lang gaat dit nog goed? Bij Sepp Blatter vragen we ons dat ook al jaren af.

Deze week werd Blatter dieper in het nauw gedreven. Zeven leden van zijn organisatie werden van hun sjieke Zwitserse hotelbed in Zurich gelicht. Na jarenlang onderzoek blijken de heren betrokken te zijn bij betalingen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Iedereen (behalve Poetin ;-) buitelde over elkaar heen van verontwaardiging. De FBI verklaarde dat dit nog maar het begin was van een grootschalig onderzoek. Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) pleitte voor een ‘alternatief FIFA,’ bemand door mensen met een ‘voetbalhart’. Anderen betoogden dat de landen voor het WK van 2018 en 2022 opnieuw aangewezen moeten worden.

Het meest boeiende aan deze affaire is hoe Blatter zijn hiërarchische organisatiestructuur zo lang weet te behouden. In het bedrijfsleven snappen we steeds beter dat het bouwen van slimme ecosysteempjes belangrijk is. Je moet aan het begin van de 21ste eeuw begrijpen wat je klant beweegt. Je moet je verdiepen in de levensvatbaarheid van je leverancier. Je moet de beweegredenen van de overheid doorgronden. Je moet rekening houden met de wetten van de media. Je zult een visie moeten formuleren wat de megatrends voor je betekenen. Laat je dit allemaal achterwege, dan is het eenzaam toeven in een koud en donker universum.

Bij het voetbal ontbreekt de samenhang in het ecosysteem volledig. Het publiek, de pers, de spelers, de bobo’s, de trainers en de sponsors zijn aparte entiteiten. Het publiek holt als kritiekloze kippen achter hun voetbalhelden aan. De pers volgt ze. De spelers denken dat ze halfgoden zijn. De bobo’s zijn de goden. De trainers zitten ook vast in het systeem en de sponsors nemen geen stelling in, want hun eigen positie staat op de eerste plaats. In het voetbal begrijpen alle actoren hun wederzijdse afhankelijkheid niet. Wellicht begrijpen ze het wel, ze handelen echter slechts uit eigen belang.

De voetbaldictatuur had volgens de vroeg 21ste eeuwse theorieën allang moeten imploderen. Nu hebben we zelfs de Zwitserse en Amerikaanse overheid nodig om er een bom onder te leggen en dan is het nog maar de vraag of dat zal helpen. Want Blatter zal ongetwijfeld wat “offers” aanbieden, “you can’t refuse.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen