Column Ben van der Burg | Het kleine rode boekje van Facebook
Afgelopen week bezocht ik een bijeenkomst waar de beste MKB-bedrijven van Noord-Holland werden gekozen. Spectaculaire lichtshow, rook en muziek voor de stemming.
Een levendige presentator, een zanger die ooit met Idols had meegedaan en natuurlijk een goochelaar. Tussendoor filmpjes van genomineerden, interviews, bloemen, oorkondes, blijde gezichten en veel geklap.
Ik zat in de zaal. Mijn gedachten dwaalden af naar de foto die dezelfde ochtend op NRCQ had gestaan. Zeven topmannen van het Nederlandse bedrijfsleven die ons toe lachten. Allemaal keurige mannen van middelbare leeftijd in keurige pakken met keurige stropdassen en keurige scheidingen in het haar. Het verhaal ging over bestuurders die lid waren geweest van het Studenten Corps.
De bedrijven op het podium waren indrukwekkend. Bierbrouwers uit Texel die nu heel Nederland mee laten genieten van het speciale bier dat gebrouwen wordt in de zuivelfabriek van Oudeschild. Robotmakers die vanuit Zwaag zorgen dat Nederland weer mee gaat doen met de maakindustrie. Twee speeltoestellenbouwers die natuurlijke speeltuinen maken. Dus geen wipkip meer, maar boomstronken, water, modder, heuvels en wilgentenen.
Ik was onder de indruk van al het moois op het podium. Tegelijkertijd vroeg ik me af waarom we geen bedrijf in ons land hebben, groot of klein, dat de impact heeft als de techmoguls Apple, Facebook, Google. Het antwoord kwam de dag later. Een voormalig werknemer van Facebook publiceerde foto’s van het kleine rode boekje dat werknemers van Facebook krijgen als ze er komen werken. Daarin lees je quotes, gedachten van het grootste sociale netwerk van de wereld.
Een kleine selectie. Als je niet iets maakt dat Facebook vermoordt, dan zal iemand anders het maken. Hierbij werd ook genoemd dat het internet geen vriendelijke plek is. Want dingen op het internet die niet relevant blijven, hebben niet de luxe om ruïnes achter te laten. Een andere tip: kijk 6 maanden vooruit of 30 jaar. Iedere beslissing die je neemt verandert namelijk het landschap. Dus je neemt een extreem vergezicht en vervolgens neem je kleine stapjes. Iedere 6 maanden check je of het vergezicht nog klopt. Tot slot nog een aardige. Greatness and comfort rarely coexist.
Terwijl Facebook met zijn rode boekje het bedrijfskundig devies dat je je moet onderscheiden als onderneming letterlijk neemt, doen wij allemaal hetzelfde. We hebben dezelfde scheiding in het haar en dragen dezelfde pakken. Vervolgens praten we elkaar na over het belang van passie, discipline, innovatie, focus en teambuilding. Zo kloppen we elkaar op de schouders en belonen we elkaar ruiterlijk met prijzen, terwijl we het achterwege laten wereldwijde impact te maken.