Ben van der Burg13 mrt '15 06:52

Column Ben van der Burg | Premier Rutte is onze riedelkoning

Auteur: Ben van der Burg

Een vriend raadde me ooit aan 'ried' te denken als je iets hoort wat je al weet. "Je raakt het woord 'ried' nooit meer kwijt", vertelde hij. "Je moet streven om altijd iets nieuws te zeggen en te horen, want dat blijft verrassen."

Hij legde uit dat ried staat voor riedel. Riedels zijn ingestudeerde zinnen die mensen als een mantra uitspreken, zonder gevoel of emotie, ze staan vol clichés. Vooral in de media duiken ze regelmatig op.

In de aanloop naar de verkiezingen gaan de politici op campagne en dan komen de riedels aan de oppervlakte drijven. Je kunt geen debat kijken of je hoort de ingestudeerde mantra’s van de mannen.

Vice-president Lodewijk Asscher kan er wat van. "Verkiezingen zijn ongelofelijk belangrijk. Ze beginnen nu een klein beetje te leven. Heel veel kiezers hebben de afgelopen twee jaar vele veranderingen meegemaakt, onzekerheid, weinig geld." En zo gaat het maar door.

De grootste riedelkoning is onze eigen minister-president Mark Rutte. Hij weet het zelfs te presteren om bij onderwerpen waarbij geen campagnetaal verwacht wordt niets wezenlijks te zeggen. In reactie op het aftreden van Opstelten en Teeven kwam hij met een verklaring. Dat hij niets anders kan dan het besluit accepteren. Het kabinet verliest in zijn ogen twee gedreven vaklieden. Diepe zucht.

Maak je niet blij dat riedels slechts voorbehouden zijn aan politici. Bestuurders van ondernemingen kunnen er ook wat van. Zo kondigde deze week Rabobanktopman Bert Bruggink zijn vertrek aan. Hij beschouwde het als een voorrecht dat hij met zeer deskundige collega’s een bijdrage heeft kunnen leveren aan de ontwikkeling van de bank. Diepe zucht.

Tijdens onze retoricalessen leerden we dat het helpt als je boodschap eenduidig en repeterend is. Dus je zou kunnen denken dat onze mannen goed bezig zijn. Maar we leerden ook dat we het publiek mee moeten voeren naar een wereld die je wilt schetsen. En dat doen ze niet.

Het kan ook anders. Deze week trad Patrick Pichette, de cfo van Google, af. In zijn afscheidsbrief staat geen cliché te lezen. Hij vertelt over de work-life-balans die hij belangrijk vindt. Hij vertelt over een beklimming van de Kilimanjaro met zijn vrouw. Hij vertelt over de reizen die hij wil maken. Hij sluit af met Carpe Diem. Het woord 'ried' popte niet één keer in mijn hoofd op tijdens het lezen van zijn brief.

Pichette kreeg veel kritiek. Hij zou Google verlaten vanwege zijn slechte relatie met zakenbanken. Dat zal allemaal waar kunnen zijn, maar uiteindelijk zal ik me hem herinneren als een man met een hart, en dat mis ik nu precies bij al die pratende mannen met hun ingestudeerde riedels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen