Column Ben van der Burg | De Europese Commissie als slechte schoolmeester
Je start een bedrijf en je product slaat aan. De hele wereld omarmt je. Je bent in de wolken, de aandeelhouders zijn blij, de klanten zijn gelukkig en het personeel huppelt rond. Maar als het te goed gaat, zegt de Europese Commissie dat je de verworven macht moet delen met concurrenten.
Deze week eiste de Europese Commissie een verklaring van Google na vermeend misbruik dat ze plegen. Zoals we weten heeft de zoekgigant ruim 90 procent marktaandeel in Europa. In de zoekresultaten trekt Google zijn eigen reis- en shoppingdiensten voor ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast wordt een onderzoek gestart naar Googles dominantie op het besturingssysteem Android. Fabrikanten zouden verplicht Google-producten op een Android-telefoon moeten zetten.
Als je nu in de board van Google zou zitten, zou je het dan anders doen? Nee, natuurlijk niet. Je trekt de eigen diensten zo ver voor totdat je klanten het niet meer accepteren. Een klager als de Duitse uitgever Axel Springer zou precies hetzelfde doen, als hij zoveel marktaandeel had weten te bemachtigen als Google heeft.
Voor velen is het lastig winnen van de Amerikaanse techmoguls Apple, Microsoft, Google, Facebook, Amazon. Als reactie gaan ze klagen bij de autoriteiten in Brussel. Het doet me aan vroeger denken op het schoolplein, de losers liepen naar de meester als ze het conflict zelf niet konden uitvechten.
De enige remedie die bedrijven kunnen ondernemen is zorgen dat ze zelf een dominante speler worden. Zoals we weten, gaat dat moeizaam. De Europese markt is veel te versnipperd. Zowel kennis, kunde, financiële middelen en relaties ontstaan in verschillende Europese clusters, denk aan Eindhoven, Ruhrgebied, Londen of Po-vlakte. Die zijn echter te klein om wereldwijde impact te kunnen hebben. Daarnaast verstikt de complexe regelgeving in Europa het snelle handelen dat je nodig hebt voor wereldmacht. Tot slot kun je onze sociaal-democratische roots als nadeel zien om als alleenheerser over te blijven.
De Europese Commissie doet onderzoek en roept Google op het matje. Deze verdedigende strategie brengt ons nooit waar we willen komen. Ze zouden zich moeten richten op het wegnemen van de pijnpunten die groei in Europa in de weg staan. We willen namelijk de schoolmeester die ons leerde zelf de conflicten op te lossen. Niet de schoolmeester die strafwerk voorscheef.