Ben van der Burg24 apr '15 06:27

Column Ben van der Burg | Nog geen Apple Watch

Auteur: Ben van der Burg

Jaap kwam bijna iedere dag te laat op school. Hij had altijd klassieke smoezen, wat wij erg grappig vonden. ‘De brug stond open. Ik kreeg een lekke band. Ik was mijn boterhammen vergeten.’ De leraar vond het niet grappig. Hij werd, na de zoveelste onderbreking van de les, boos. ‘Ik ben die praatjes van jou zat, je komt er niet meer in.’  Jaap liep langzaam naar hem toe en zei rustig en vriendelijk: ‘Kunnen we het niet op een akkoordje gooien? Ik ga lekker zitten en dan ben jij niet meer boos.’ De docent gooide de handdoek in de ring en zei: ‘Ga maar zitten.’

Apple wil vanaf vandaag de Apple Watch gaan leveren. Twee weken geleden zaten we met onze gekamde haartjes om 9 uur in de ochtend klaar om op Apple.de het wonder te bestellen. Enkele Watches kon Apple in april leveren. Bij veel modellen bleek de afleverdatum al snel op te lopen tot juni. Dat temperde de vreugde. Onderdeel van de lol blijft als eerste de nieuwe technologie categorie uit te proberen. Je vergeet immers ook nooit je eerste echte horloge bij je eerste Communie.

Apple kocht vorig jaar Burberry-CEO Angela Ahrendts weg om de retailtak van Apple te verbeteren. De compensatie die ze daarvoor kreeg was $73.4 miljoen. Ze had twee taken. Ze moest van Apple een fashionmerk maken en ze moest de Apple Stores verbeteren. Dat eerste lijkt te lukken. De nieuwe MacBook in drie kleuren ziet er prachtig uit. De vele designs van de Apple Watch spreken fashionista’s aan. Haar tweede taak mislukt volledig.

Het meest waardevolle bedrijf ter wereld maakt een zooitje van de levering van de Apple Watch. Eerst dachten we allemaal dat we de Watch begin april konden bestellen en dan vanaf 24 april konden ophalen in de winkel. Had je hem niet besteld, dan kon je hem in de winkel kopen. Toen bleek je het toestel alleen online te kunnen bestellen. Toen bleek de levertijd maanden te zijn. Toen bleek iedereen de weg kwijt te zijn.

Maar Apple lijkt er weer mee weg te komen. Ze verkochten in één dag meer smartwatches, een kleine miljoen, dan alle smartwatches die op Android van Google draaien. Ahrendts zal er ook wel mee wegkomen. Om de onrust bij de verkopers in de winkels weg te nemen, maakte ze een video. Daarin vertelt ze bekende smoezen als: de vraag is groter dan verwacht, we kunnen niet ongelimiteerd leveren. Vervolgens is de video vanzelfsprekend met opzet gelekt. Het zal wel allemaal bij het marketingplan horen. Terwijl ik vandaag trots mijn nieuwe Apple Watch om had willen hebben, zodat kleine Bennie heel veel aanzien zou krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen