Ben van der Burg9 jan '15 06:28Aangepast op 9 jan '15 06:49

Column Ben van der Burg | Knuffel de gekkies

Auteur: Ben van der Burg

Historicus Rutger Bregman vertelde in Buitenhof dat we onze gekkies serieus moeten nemen. De gekkies zijn de burgers, denkers en ondernemers die te vroeg gelijk krijgen. Ze komen met absurde ideeën waar velen nu om lachen, maar uiteindelijk vanzelfsprekend zijn. Gekkies kun je plaatsen bij de Stay Foolish van Steve Jobs, toen hij zijn legendarisch advies gaf aan de wereld: ‘Stay Hungry, Stay Foolish.’

Bregman noemt voorbeelden die van gekkies komen als het afschaffen van slavernij, vrouwenkiesrecht of het homohuwelijk. Ik vul zelf vrije meningsuiting in. Deze verworvenheden zijn aanvankelijk weggezet als onverantwoordelijk, onmogelijk en onwenselijk. Totdat ze ineens de hoeksteen van de beschaving bleken te zijn. Belachelijkheden voor de toekomst zijn wellicht het eten van vlees, files, de productie van plastic of papier.

Ondernemende gekkies kwamen deze week samen op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Veel aankondigingen van innovatieve updates als een drone die obstakels ontwijkt, een zelfrijdende Mercedes met draaiende stoelen en een handzame 3D-printer die hout, ijzer en brons kan fabriceren. Supergekkies kwamen met een riem: de Belty. Hij meet de omvang van je heupen met de bedoeling dat deze afneemt. Het resultaat zie je op je telefoon. Een andere innovatie komt van Ohmibod. Ze brengen een connected vibrator uit. Ook hier verschijnen de resultaten op je mobiel :).

De gekkies op CES houden zich echter weinig bezig met de sociaal maatschappelijke consequenties van hun gadgets. Ze praten liever over een nieuwe ultra hd flat design turbo quattro gti tv of een nog sneller, dunner ultrabook, dan over de sociaal maatschappelijk consequenties van de gadgets. En juist dat is zoveel boeiender.

De krant bracht het nieuws bij de massa. De wasmachine maakte tijd vrij voor vrouwen om de arbeidsmarkt te betreden. Facebook geeft iedereen in de wereld een stem. Een virtual reality-bril maakt het wreken van Allah wellicht minder noodzakelijk, omdat je de ervaring virtueel voldoende vindt.

Twijfelachtige hoekstenen van onze samenleving zullen dankzij technologische innovaties op de tocht komen te staan. Zo lachen we straks om kassabonnetjes, sleutels of tastbaar geld. Zo vinden we het nu nog normaal dat we in de file staan, maar zelfrijdende auto’s en files matchen niet met elkaar. Uiteindelijk zullen we ook het eten van vlees barbaars gaan vinden, omdat we uit een paar stamcellen kweekvlees zullen fabriceren. Zo zullen wellicht grenzen verdwijnen of godsdiensttwisten tot het verleden behoren. Het lijken nu absurde ideeën, maar gekkies hebben al heel wat bereikt. 

Daarom moeten we ook onze gekkies koesteren en knuffelen. Zo bereiken we eerder een toekomst waarin we de belachelijkheden van vandaag achter ons laten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen