Ben van der Burg2 okt '15 06:43

Column Ben van der Burg | Minder premie bij gezonde levensstijl

Auteur: Ben van der Burg

Het blijft mega-asociaal dat ik op snelwegen altijd 104 km/u op de cruise control rijd en toch evenveel voor mijn autoverzekering betaal als de petrolhead die voorbijraast met Flitsmeister in de hand. In Amerika zijn er verzekeringsmaatschappijen die korting geven als je kunt aantonen dat je veilig rijdt.

In Nederland zijn we nog niet zover. Het FD sprak echter afgelopen week met Achmea. Ze zijn in Silicon Valley geweest en gaan nu (eindelijk) ons gedrag meten. Aan de hand daarvan bepalen ze de premie.

Achmea wil beginnen met woning- en autoverzekeringen. Je hangt een slimme thermostaat in je huis. Deze geeft door of je een rook- en brandmelder hebt. Je verkleint hiermee de kans op schade, waardoor je een korting verdient. Voor de autoverzekering krijg je een kastje ingebouwd, dat je rijgedrag doorgeeft. Dit soort initiatieven behoort tot het grote genoegen van onze welvaartmaatschappij. Toch steken bij dit soort berichten de privacyneuroten altijd hun vingers in de lucht.

Want wat doet Achmea met de data? Als het goed is: de klant helpen betere beslissingen in zijn leven te nemen. Natuurlijk zal Achmea er alles aan doen de privacy van klanten te beschermen. Een keer een uitglijder en hun business is kapot. Zoals Facebook en Google het zich niet kunnen permitteren om onnauwkeurig met onze data om te gaan, want daar drijft hun businessmodel op.

Daarnaast hoor je steeds meer geluiden dat de mensen zelf de beschikking over hun data zouden moeten hebben. Zo kunnen ze zelf beslissen of ze het aan derden willen geven of niet. Ik zie een DigiD-achtige omgeving voor me met inzicht wat de Belastingdienst, justitie, pensioenfondsen, ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen, banken en andere instanties over mij bewaren. Zover zijn we nog niet, maar het praten erover is in ieder geval de eerste stap.

We zijn ook nog niet zo ver dat onze ziektekostenverzekering afhankelijk wordt van onze leefstijl. Achmea begint daar niet aan omdat “deze verzekering vanuit de overheid gedicteerd wordt.” Dat moet ook snel veranderen.

Het blijft namelijk mega-asociaal dat ik niet rook, niet drink, iedere dag minimaal 10.000 stappen wandel, veel fruit, groente en noten eet, een rijk sociaal leven heb en toch evenveel voor mijn zorgkosten betaal als iemand die zuipt, rookt, nooit beweegt, junkfood eet en weinig vrienden heeft. Dankzij mijn gezonde leefstijl zou ik korting moeten krijgen op mijn zorgkosten en niet moeten opdraaien voor de kosten die ongezonde lapzwansen maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen