Column Ben van der Burg | De ambitie van de koning
De koning sprak: "Om de innovatiekracht van ons land te versterken, stelt de regering een 'toekomstfonds' in voor kredietverlening aan innovatieve mkb'ers. De rendementen van het fonds komen beschikbaar voor uitgaven aan fundamenteel en toegepast onderzoek." Het gaat om een fonds van 200 miljoen euro. Dit geld komt uit het bestaande Innovatiefonds MKB en uit mogelijke meevallers in de aardgasbaten vanaf de komende jaren. Om het vermogen te behouden, wordt het geld belegd in staatsobligaties. Bij een rendement van 2% komt er vier miljoen euro beschikbaar. Hoeveel mkb’ers zijn daarmee geholpen?
De overheid stelt vele fondsen beschikbaar om zaken te stimuleren die we allemaal belangrijk vinden. Denk alleen al aan de WBSO-regeling. In dat fonds zit een kleine 800 miljoen euro. Hiermee krijg je als mkb’er subsidie op de loonkosten van iemand die nieuwe technologische ontwikkelingen bewerkstelligt.
WBSO? Nooit van gehoord
Zo sprak ik deze week met een directeur van een bedrijf dat theaterproducties maakt. Theaterproducties moeten zeker aan nieuwe technische innovaties denken om het publiek warm te houden in deze digitale wereld. Hij had nog nooit van de WBSO-regeling gehoord. Hij zou het onderzoeken. Een andere stimulering is de innovatiebox. Een bedrijf betaalt slechts vijf procent belasting over een gedeelte van de winst. Dat gedeelte hangt af van hoe innovatief je als bedrijf bent.
Beter!
Je ziet dat bij veel overheidsinitiatieven de intentie goed is. Alleen is het zo weinig ambitieus. Het blijft zo Hollands, zo middelmatig. Ik zie grijze wolken, miezerige regen en plassen water. Je kunt zeggen: we doen het als land prima. We staan als klein landje in de top-25 van de grootste economieën. We staan in de top-10 van de meest concurrerende economieën. We staan in de top-5 van de landen waar de gelukkigste mensen wonen. Maar het kan zoveel beter. In het Noorse toekomstfonds zit 600 miljard euro. Al jarenlang worden olieopbrengsten in Noorwegen in het fonds gestopt. Bij een rendement van 2% hebben ze 1,2 miljard euro te verdelen. Dat schiet lekker op.
Google bouwt vliegvelden?
De gebrekkige ambitie van ons land steekt bijvoorbeeld ook af tegen de ambitie die een bedrijf als Google toont. Na de zelfrijdende auto, Google Glass en de ballonnen die voor internet gaan zorgen, maakten ze deze week bekend na te denken hoe ze steden en vliegvelden kunnen verbeteren. Volgens oprichter Larry Page kunnen vliegvelden efficiënter worden door technologie beter in te zetten. Zo’n bericht spreekt tot de verbeelding omdat Google al erg succesvol is. Het geld spuit uit de servers die de advertenties serveren. Toch blijven ze de honger hebben om het iedere dag een beetje beter te doen.
Een inmiddels cliché-uitspraak van Page: ‘Reach out to the stars, get to the moon.’ Het zou zo mooi zijn als die mentaliteit ook in ons land de boventoon gaat voeren.