Ben van der Burg8 nov '13 11:40

Column Ben van der Burg | Twitter-experiment

Auteur: Ben van der Burg

Een gerespecteerde journalist vertelde me: ‘toen ik zag waar je mee bezig was, dacht ik, “pleur op man”’. Een Nederlandse top-DJ stond erbij en vulde aan: ‘normaal vind ik je wel leuk, maar je moet echt stoppen met dat geklooi.’ Ze spraken over mijn Twitter experiment waaraan ik 1 november 2013 begonnen ben.

Ik dacht aan mijn ruim zesduizend volgers. Ik kwam tot de conclusie dat ik de berichtendienst zes jaar lang nauwelijks serieus had genomen. Ik moest het een kans geven. Tot 1 januari 2014 zal ik met Twitter omgaan zoals ik met Twitter behoor om te gaan. Ik zal updates posten, interessante links met mijn volgers delen en ik zal reageren op tweets waarin ik gementioned ben. Ik zaI ontdekken waarom Twitter meer dan 200 miljoen actieve gebruikers heeft en na de eerste beursdag een waarde van 25 miljard dollar. terwijl ze nog nooit winst hebben gemaakt. 

Twitter brengt je in balans
De afgelopen jaren stuurde ik af en toe een tweet en genoot van artikelen die ik zelf niet snel zou ontdekken. Af en toe ging ik iemand volgen. Nu volg ik ruim 2000 accounts, veel te veel. Ik reageerde op mentions, maar discussies voeren op Twitter, vond ik lastig. Als ik te vrolijk was, tikte ik tijdens het televisiekijken in de twittersearch #dwdd of #penw in. Dan las ik hoe mensen naar televisie kijken, de opmerkingen die ze maakten over het haar van Matthijs of de grijns Jeroen Pauw. Zo slecht heb ik het niet, dacht ik dan. Dat onbewuste Twitter -gedrag is nu voorbij. Ik denk na over mijn status updates, ik reageer op anderen en ik ga de discussie aan.

Veelbelovende resultaten
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo mag je bij Twitter gelovers het fenomeen Twitter niet aan de kaak stellen. Nadat ik er een tweet uitstuurde dat ik Twitter eigenlijk nog nooit serieus had genomen, reageerde @gvenk: ‘o jee, ga je opeens twitter serieus nemen? Moeten we jou nu ook serieus nemen? ;-)’ De ;-) is ook veelzeggend, goede Twitteraars zijn lief voor elkaar. Ook worden veel volgers onrustig. Ze unfollowen me. Volgens mijn Twitter coach @matthijswolff zijn dat vooral niet-Nederlandse volgers en zal het aantal volgers na een dip weer toenemen. Daarnaast word ik gek van het woord ‘ik’, je leest het al in dit stukje, het wemelt van ‘ik’. Twitter is de ultieme ik cultus stimulator.

Tot slot: ik ga Twitter weer leuker vinden. Half zes in de ochtend met @marcoderksen een kleine conversatie. Waarom moet dat openbaar vraag je je af, maar waarom ook niet. Een @heavenlythought die me op een beurs niet kan vinden en hij me via Twitter op de hoogte houdt. Bij iedere reply denk ik, wat zullen mijn andere zesduizend volgers hiervan vinden? Maar waarschijnlijk ziet slechts 1 procent die tweets voorbij komen. 

Twitter een zeepbel?
De koers van Twitter sloot op 44,90 dollar, bijna 73 procent boven de uitgiftekoers. Volgens beursbaas Leibowitz was het ‘een gigantisch pokerspel.’ Maar de beursgang is geslaagd. De beurswaakhond SEC waarschuwt dat Twitter wellicht nooit winst gaat maken. Niemand wil het horen. Over twee maanden heb ik het antwoord of Twitter een zeepbel is of niet. Wordt vervolgd.

Gerelateerde artikelen