Ben van der Burg12 mei '16 21:59

Column Ben van der Burg | Dood door inademen van lucht

Auteur: Ben van der Burg

Een vrouw vertelde op de radio dat een vriendin van haar naar kuchte. De huisarts stuurde haar naar de longarts. Daar kreeg ze te horen dat ze moest stoppen met roken. Ze had echter nog nooit een sigaret aangeraakt.

Ze woonde aan de Wibautstraat in Amsterdam. Ze stierf aan longkanker door de vieze lucht die ze jarenlang had ingeademd.

Natuurlijk heeft deze vrouw pech gehad. Je kunt haar dood echter ook beschouwen als ‘collateral damage’, want we behoren tenslotte tot de rijkste landen van de wereld. Maar dat is best een zieke redenatie.

Afgelopen week kwam naar buiten, wat de luchtkwaliteit gevoeligen onder ons allang wisten: we ademen vieze lucht. Of genuanceerder: op 11 van de 58 onderzochte plekken in ons land wordt de EU-norm voor stikstofdioxide overschreden. Stikstofdioxide is afkomstig van uitlaatgassen. Een hoge concentratie stikstofdioxiden vergroot de kans op astma bij kinderen. Ook zijn er verbanden gevonden tussen luchtvervuiling en beroertes, vroeggeboortes en zwangerschapsvergiftiging. Luchtverontreiniging kost de Nederlander gemiddeld 13 maanden van zijn leven.

Ik citeer een longarts: “Je zou de parallel naar het roken met sigaretten kunnen trekken. In de kroeg mag je niet meer roken omdat je meerookt. Zo is het met luchtvervuiling ook. Je rookt de vuiligheid van een ander in.” Tegen roken staan er afschrikkende teksten op de verpakking en moeten er zelfs angstaanjagende foto’s toegevoegd worden. Tegen luchtverontreiniging doet de overheid veel te weinig, waardoor we in Europa onderaan de lijst Environmental Performance Index bungelen.

Steden als Utrecht en Rotterdam vormen een uitzondering. Ze namen maatregelen tegen vervuilende auto’s. Ook ander vervuilde steden moeten direct maatregelen nemen om de stikstofdioxide hoeveelheid omlaag te brengen. Als tegenargumenten krijg je altijd het verhaal over een aannemer uit de buurt van Utrecht die een oude dieselbus heeft en nu het centrum niet meer in mag, wat hem klanten kost. Ja klopt, deze aannemer heeft pech, moet hij een nieuwe bus kopen. Ook andere steden moeten direct vervuilende auto’s gaan weren.

Milieudefensie dreigt de Nederlandse staat voor de rechter te slepen als het kabinet niet binnen drie maanden met een plan komt om de luchtverontreiniging terug te dringen. En ze hebben gelijk. De overheid had allang veel meer maatregelen moeten nemen om aan welke norm dan ook te voldoen.

Je mag namelijk nooit concessies doen aan de basale behoeften van ons leven die door de overheid beschermd dient te worden: schone lucht, zuiver water, gezonde voeding en snel internet :).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen