Bouw aan je Harvard case!
We kennen inmiddels de zogenaamde “Semco Stijl” van Riccardo Semler. De open cultuur, geest en managementstijl van het runnen van een bedrijf.
Kledingvoorschriften, vaste werkplekken, de tijd waarop je op het werk komt, de gereguleerde manier waarop je werk oppakt, het controleren van werknemers, het zijn archaïsche Tayloriaanse manieren van bedrijfje spelen. Semler verzon zijn eigen methode en werd daarmee succesvol. Zijn bedrijf groeide als kool. Velen wilden weten hoe hij het voor elkaar kreeg. Bedrijfskundigen bestudeerden zijn methode. Semler werd een ‘case’ op Harvard en verkocht miljoenen boeken. Nu heb je zelfs een Riccardo Semler-school. Daar leer je een kopie van Riccardo Semler te zijn.
Maar je moet geen copy van Riccardo Semler zijn.
Deze week schoof Harvard-hoogleraar Anita Elberse bij Humberto Tan aan. Tan bezocht vorige week haar collegereeks in Boston over Blockbusters, een boek waarin ze beschrijft waarom Jay-Z, Lady Gaga en LeBron James succesvolle businessmensen zijn. Ook beschrijft ze de businessstrategie van Alan Horn, de man die de Harry Potter-films bij Warner groot maakte. Normaal investeren filmstudio’s in vele films. Horn durfde het aan om het hele budget op slechts enkele films in te zetten, waaronder dus Harry Potter. Dat had succes.
Volgens Elberse is de ‘blockbuster-strategie’, waarbij vrijwel alle investeringen op slechts enkele producten of artiesten worden ingezet, voor vele sectoren geschikt. Velen onder ons willen ook blockbusters en zullen nu denken: we moeten wedden op één paard.
Maar je moet helemaal niet wedden op één paard.
Het is ook best een verstandig businessadvies om risico te spreiden, want als jouw paard niet wint… Je haalt vervolgens de schouders op en begint te werken aan de volgende blockbuster, maar zo drogen je investeringsmogelijkheden op en worden de blockerbustertjes steeds kleiner. De negatieve spiraal is nu onomkeerbaar.
Natuurlijk is het raadzaam alle bedrijfskundige theorieën van de leidende universiteiten en cases van succesvolle mensen en bedrijven in je op te zuigen. Je moet doorgronden wat iets of iemand succesvol maakt in een bepaald tijdsgewricht en of je elementen mee kunt nemen in je huidige doelstellingen.
Je ziet echter te vaak dat een bepaalde theorie mode is en mensen het massaal na gaan doen. Denk terug aan Good to Great van Jim Collins. Een immens populair boek over de elementen waarom sommige bedrijven great werden. Jaren later blijken die bedrijven niet meer great te zijn.
Uiteindelijk moet je streven zelf een case op een business school te worden. Dat lukt niet als je cases uit het verleden nadoet. Dat lukt alleen als je zelf bouwt aan je eigen toekomstige case.