Ben van der Burg16 jun '16 22:28Aangepast op 17 jun '16 06:35

Koop een koe

Auteur: Ben van der Burg

Nu moet ik weer een koe kopen. Een kilo vlees op een bord betekent 16.000 liter zoetwaterverspilling. Het gaat op aan: het groeien van gras, voedsel, drinken, schoonmaken, slachten, vlees verwerken, verpakken en dan zal ik zeker wat stappen in de keten hebben overgeslagen.

Daarnaast stoot een koe het kwalijke broeikasgas methaan uit doordat ze de hele dag scheten laten. Zes procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt volgens de VN door de productie van rundvlees.

Laat de moed echter niet zakken.

Aan deze milieu ontwrichtende elementen kun je iets doen door mee te doen met de zogenaamde deel-vleesindustrie. Natuurlijk hebben de organisatoren daarvoor een platform verzonnen: koopeenkoe.nl. Daarop koop je gezamenlijk een koe. Ben je meer van het varken of de kip, dan hoef je niet te treuren. Ook deze beesten hebben hun eigen platform gekregen en wonen bij jou in de buurt. Dit fenomeen heeft de naam gekregen: crowdbutching. 

Die deelkoe zorgt voor heerlijke maaltijden. Volgens koopeenkoe initiatiefnemer Yvo van Rijen eten ze gras gemengd met kruiden. Geen maïs en soja, want die zijn slecht voor het milieu. In de winter staan ze in een ruime stal van tien vierkante meter, dit schijnt veel te zijn. Voordat ze naar de slacht gaan, ‘ontstressen’ de koeien eerst drie dagen, anders proef je stress in de kogelbiefstuk. Na drie weken rijpen wordt het vlees thuisbezorgd. Zo koop je dankzij de deelkoe je schuldgevoel af over het verzieken van het milieu door het eten van vlees.

Je draagt zo bij aan de CO2-neutrale samenleving, waar we de komende decennia naartoe moeten. De manier waarop je dat doet is alleen zo’n gedoe.

Als we een probleem signaleren dan bieden brainstorms, plannen en initiatieven overgoten met een mooi sausje de oplossing. Vervolgens hoor je termen als circulair, delen, bio, ecologisch en elektrisch om het plan body te geven. Terwijl de oplossing meestal eenvoudiger is.

Deze week besloot de Noorse regering in 2030 een klimaatneutrale samenleving te hebben, terwijl het oorspronkelijke plan 2050 was. Je kunt het flauw noemen dat ze de olieproductie op peil houden en de CO2-uitstoot die dat veroorzaakt, gaan compenseren. Ze geven echter een opvallend commitment af zonder te verzanden in mitsen en maren. Ik hoor zo’n statement niet zo snel uit ‘Den Haag’ komen.

Daarnaast kunnen we ook eenvoudig zelf iets doen. We eten nu gemiddeld 1,3kg vlees per week. Als je dat nu eens halveert, dan ligt niemand daar wakker van. Je kunt vandaag beginnen en je hebt er geen crowdbutching voor nodig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen