Ben van der Burg21 jul '16 22:03Aangepast op 22 jul '16 06:42

Vergelijk appels met peren

Auteur: Ben van der Burg

Een mobiele telefoon is niet te vergelijken met een vaste telefoon. Een smartphone is niet te vergelijken met een PC. Een auto is geen mobiele applicatie. Een iPad geen TV. Een bank is geen software. Geld geen algoritme. Gezondheidspreventie geen gezondheidszorg. Scholen geen speelplaatsen.

Ben van der Burg
Ben van der Burg

Dit zijn oneigenlijke vergelijkingen omdat mensen anders met deze entiteiten omgaan. De context waarin ze worden gebruikt, matchen niet. De opbrengsten en kosten structuur kloppen niet.

En toch moet je appels met peren vergelijken.

Zo was de omzet van de Apple Watch een jaar na de lancering groter dan die van Tesla negen jaar na de lancering. Tesla genereerde in 2015 vier miljard dollar aan omzet. De Apple Watch zette daar volgens analisten zes miljard dollar tegenover. Je kunt deze vergelijking onbenullig vinden. Het zet echter de waardering van Tesla, 32 miljard dollar, en de doomscenario’s die over Apple de ronde doen in een ander daglicht. Apple heeft volgens vele papegaaien namelijk zijn innovatiekracht verloren.

Zo schreef de Franse ex-diplomaat Laurent Bigot in de NRC over de aanslag in Nice. Zijn laatste alinea: ‘Frankrijk heeft 5.000 militairen naar Mali gestuurd om oorlog te voeren, maar hoeveel mensen om vrede te stichten? Eén slechts, een diplomaat, die de Franse ambassade moest versterken. We zijn in staat miljarden uit te geven aan oorlog en overal ter wereld militaire operaties uit te voeren, maar zijn we ook in staat ons dezelfde inspanningen te getroosten voor de vrede? Bouwen aan vrede vereist discretie, nederigheid, volharding en verdraagzaamheid. Kwaliteiten die ik bij Franse politici nog niet heb ontdekt.’

Ik las de alinea en dacht aan de dopingmilitairen van de WADA. Een onafhankelijke commissie van het antidopingbureau publiceerde een rapport waaruit bleek dat een laboratorium in Moskou tientallen Russische sporters van doping voorzag en dat de positieve testen op ingenieuze wijze waren verdoezeld. De sportwereld in rep en roer. De WADA adviseerde het IOC de Russen te weren van de Olympische Spelen in Rio.

De WADA lijkt niets met de Franse militairen in Mali te maken hebben. Toch zou de WADA naast het geweld van de controles meer moeten inzetten op preventie van doping. Ik hoor nu vooral spierballentaal, terwijl ze weinig woorden vuil maken aan deugdzaamheid of integriteit. Dat schuiven ze af naar partijen die de frontlinie niet weten te bereiken.

Door appels en citroenen te vergelijken ontdek je afwijkingen die je niet ziet als je appels met appels vergelijkt. Juist het abnormale zorgt voor een nieuwe blik op een bestaande werkelijkheid, die openbaring, inzicht en fraaie oplossingen brengt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen