Ben van der Burg11 mei '17 20:56Aangepast op 12 mei '17 07:07

Bitcoin verslavender dan Facebook

Al jarenlang vertellen digitale collega’s dat ik me moet verdiepen in de Bitcoin en de Blockchain. Om serieus bezig te zijn met digitale technologie mocht ik de ontwikkeling van cryptocurrency en de daaraan ten grondslag liggende technologie niet links laten liggen.

'De twee B’s gaan zorgen voor een revolutie in ons financiële systeem en de manier waarop instituten georganiseerd zijn', orakelen kenners. 'Geen centrale entiteiten meer die zorgen voor een goede afwikkeling van geld, contracten of elektriciteit. Dankzij de Blockchain maken we direct transacties van mens tot mens mogelijk. We controleren die transacties met een publiek grootboek. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.'

Ik bleef sceptisch maar besloot een paar uur op YouTube video’s te kijken met uitleg over de Bitcoin en Blockchain. Ik informeerde bij wat experts, probeerde wat sites uit en trok mijn conclusie: de Blockchain is inderdaad interessant, maar staat echter nog wel in de kinderschoenen. Ook zag ik nog geen goede toepassingen voor gebruikers. Ook was de Bitcoin natuurlijk veel te volatiel. Ik besloot dat de B’s niet tot mijn primaire kennisgebied gingen behoren.

Toen brak twee weken geleden de gekte los. Ik kon geen gesprek meer voeren met mijn directe digitale omgeving of het ging over de Bitcoin, Dash, Gridcoin, of Blockcoin. Mijn omgeving toonde recht omhooggaande grafieken en infecteerden mijn denken. Collega’s wilden hun baan opzeggen. Ze haalden rendementen van honderden procenten.

Ik bleef hardvochtig weigeren om een bijdrage te leveren aan de tweede tulpenmanie. Totdat iemand me overtuigde dat het niet ging om rendementen. Het ging om de Blockchain. Het gaat over decentraliseren van het internet. Facebook, Google, Amazon: ze slaan jouw gegevens op in grote data farms. Dankzij de Blockchain kunnen we ons ontdoen van de machtigen op aarde. We hoeven niet langer een product te zijn; we kunnen weer een Homo Sapiens worden.

Ik was om.

Ik maakte een account aan en kocht wat Litecoins, Ripple’s, Bitcoins en Ethers. Ik kon een bijdrage leveren om het internet democratischer te maken. Ik wilde ontdekken wat voor prachtige initiatieven ontwikkelaars bouwen op de Blockchain. Ik las over het bijhouden van het elektronische patiëntendossier met Patientory. Dankzij Storj hoef je data niet meer op de servers van Dropbox of Google op te slaan. Ecobit zal zelfs de wereld groener maken.

De meeste aandacht trok echter de waardestijging van mijn digitale munten. Kon ik me steeds meer beheersen om niet constant op Facebook te kijken of er een interessant update was, nu trek ik een paar keer per uur mijn scherm naar beneden om te zien of er weer een paar centen verdiend zijn. Wat een treurnis.

Gerelateerde artikelen