Ben van der Burg3 aug '17 22:50Aangepast op 4 aug '17 10:27

'Het komende seizoen krijgen de meiden voorrang'

Auteur: Ben van der Burg

Kijkend naar het vrouwenvoetbal schoot de UFC-case in mijn gedachte. De Ultimate Fighting Championships, waarbij zowel mannen als vrouwen in de ring vechten.

Dana White en twee businesspartners kochten de UFC-rechten in het jaar 2000 voor twee miljoen dollar. De mannen verkochten de rechten vorig jaar voor vier miljard dollar. De waardestijging bereikte ze onder andere door dramatische verhaallijnen over hun vechters te vertellen. Een opvallende beslissing maakte White over het toelaten van vrouwen in de ring: jarenlang hield White vrouwelijke vechters tegen. Vechten was iets voor mannen. Totdat hij Rhonda Russo tegenkwam: deze vrouw kon goed vechten, knalde van ieder scherm af en fungeerde als een rolmodel. Door haar kon hij een verhaal vertellen. Dus hij veranderde zijn standpunt: vrouwen en mannen in de UFC werden één pot nat. Het toelaten van vrouwen was zijn beste beslissing ooit, verklaarde White later.

Toen hoorde ik Willem van Nieuwkerk op de radio, de jeugdvoorzitter van voetbalclub Quick uit Den Haag. Hij vertelde over de populariteit van het vrouwenvoetbal. Hij had contact gehad met Tina, de meiden-coördinator van Quick. Zij had de afgelopen dagen meer aanvragen gekregen of meisjes lid konden worden van Quick of mee konden doen met een proeftraining op de club. Onze Oranjeleeuwinnen stimuleerden de jonge welpjes om een balletje te trappen. Op de vraag of Quick de populariteit van het meidenvoetbal wel aankon antwoordde Willem: ‘We hebben bewust voor het meidenvoetbal gekozen. Daar zit ook een groeimodel in. Het mag alleen niet ten koste gaan van onze jongensafdeling.’

Ondanks dat het vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport van ons land is, er 150.000 vrouwen lid zijn van de KNVB en de prestaties van de dames ons hoofd op hol brengen, nemen vele clubs het vrouwenvoetbal niet serieus. Zo scharen ze het vrouwenvoetbal onder het kopje ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ of gaat de training van de jongens voor de training van de vrouwen. Je kunt zeggen: dat is logisch want voetbal is een mannensport. Er gaat meer geld in om, meer macht, meer entertainment en er zit meer vermaak in. Maar je kan ook stellen, zoals UFC-baas White: door de diversiteit spreek ik meer spelletjes-, shirt- en kaartjeskopers aan.

Ik snap dat de oude grijze bestuurders in het voetbal nog door wat hoepels moeten springen voordat ze de flair en flexibiliteit van een White hebben. Maar met een duwtje in de rug van de prestatie van de Nederlandse vrouwen op het EK voetbal, gaat het ze lukken. Willem belt dan Tina op en zegt: ‘Tina, we geven dit seizoen de meiden voorrang op alles wat ze willen.’ En Tina zal dan slikken, stiekem een traantje wegpinken en denken: ‘Hè, hè. Eindelijk gerechtigheid.’

Gerelateerde artikelen