Ken je de Sony CM-DX1000 nog?
Mijn allereerste mobiele telefoon was een Sony CM-DX1000. Ik betaalde er in 1996 1.379 gulden voor met een abonnement van 35 gulden per maand voor een tweejarig contract. Ik vergeet dat nooit meer, omdat ik het belachelijk veel vond. Voor de jonkies onder ons: 1.379 gulden 21 jaar geleden is meer dan 1.379 euro nu. Economen zullen dat gretig tegenspreken. Ze zullen met inflatiecijfertjes en de euro/gulden omrekenfactor aantonen dat onze koopkracht nauwelijks veranderd is de afgelopen decennia; wij oudjes weten wel beter.
Ontgoocheling afgelopen week over de prijs van de nieuwe iPhone X. Hij kost straks in Nederland minimaal 1159 euro. De consumenten die hun zegje mochten doen, vertelden dat ze dat nooit zullen betalen. De analisten weten ons wijs te maken dat je kunt overdrijven met een premium prijsstrategie en dat Apple zijn hand overspeelt.
Ik betwijfel of Apple de plank met zijn hoge prijs voor de iPhone X misslaat. In 2013 stond Apple onder druk van Wall Street, de koers was gekelderd, Apple bediende vooral het duurdere smartphone-segment. De rest van de markt was en is voor Android/Samsung. Apple ‘luisterde’ en bracht de iPhone 5c op de markt. Dat was die iPhone 5 met gekleurde achterkantjes. Ze brachten tegelijkertijd de upgrade van de iPhone 5 uit: de 5s.
De 5c moest de onderkant van de markt gaan bedienen. Alleen, dat gebeurde niet. De 5c werd een flop. Klanten kozen vooral voor de 5s, want ze begeerden een telefoon met de nieuwste snufjes, dat was toen bijvoorbeeld Touch ID. De 5s straalde bovendien status uit. De 5c stond voor de net-niet-telefoon, dan kon je beter nog een jaartje met je 4 of 4s doen.
Natuurlijk hebben velen niet een A11 Bionic Chip nodig die in de iPhone X zit. Volksstammen kunnen prima met een 6s overweg. Alleen is dat het punt niet. BMW maakt ook een 6- of 7-serie voor de happy few en een 3-serie. Boeiender is de vraag of Apple ook een 1-serie gaat bouwen, zoals BMW dat uiteindelijk is gaan doen. Daar ziet het voorlopig niet naar uit, omdat de goedkope smartphone-markt onvoldoende marges oplevert voor Apple.
Ik vroeg vlak voor het einde van het Nokia-tijdperk aan een collega wat hij zou doen om Nokia te redden. ‘Het beste toestel van de wereld maken en stoppen met dat differentiëren’, antwoordde hij. Nokia kon niet het beste toestel bouwen; Apple kan dat wel. Of dat ook lukt is, weten we in november als hij geleverd wordt. Nu maar sparen voor een belachelijk dure mobiele telefoon.

Ben van der Burg
IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties