Column Bernard Hammelburg | Corruptie
Je zou kunnen zeggen dat het wegmoffelen van een bonnetje door ambtenaren op bevel van hogerhand corrupt is. Hogerhand wil graag hogerhand blijven, en wil dus dat belastend materiaal verdwijnt. De deal is dat de ambtenaar dat belastende materiaal dan wegtovert, zodat beiden - hogerhand en de ambtenaar - hun baan en hun salaris behouden. Persoonlijk gewin, dus.
In de jaarlijkse corruptie-index van Transparency International – vandaag komen trouwens de nieuwste cijfers – staat Nederland doorgaans net bij de eerste tien fatsoenlijke landen, maar nooit bovenaan, zoals bijvoorbeeld de Scandinavische landen.
Rusland staat ongeveer op de honderdste plaats. Niets nieuws, zou je denken. Des te opvallender is de rel die nu woedt over onderzoek van het Amerikaanse ministerie van financiën waaruit blijkt hoe corrupt Vladimir Poetin is. Het is een steeds terugkerend verhaal, met spannende schattingen over Poetins vermogen, dat op veertig miljard dollar wordt geschat.
Het krioelt van de corrupte regeringen en regeringsleiders. Zoals de Maleisische premier Razak, die 681 miljoen dollar van Saoedi-Arabië kreeg – niemand weet precies waarom – maar niet wordt vervolgd omdat hij volgens de aanklager geen wetten heeft overtreden. Of Italië, Griekenland, China, Argentinië, een hele zwik landen in het Midden-Oosten. Of de Turkse president Erdogan, wiens rol in een al jaren slepend, gigantisch corruptieschandaal nog steeds wordt onderzocht. Die een megalomaan paleis liet bouwen voor 350 miljoen dollar. En die van de Europese Unie vervolgens drie miljard euro in de grijpgrage knuistjes gedouwd krijgt om vluchtelingen tegen te houden.
Met dat soort harde werkelijkheid omgaan heet ‘realpolitik.’ Het kan niet anders, want als corruptie een criterium zou zijn voor buitenlands beleid, houd je maar een handjevol landen over waarmee je betrekkingen kunt onderhouden. Waarom wordt Poetin er dan, bij wijze van spreken, uitgelicht? Is hij erger of slechter dan al die andere corrupte leiders? Of is het onderdeel van de nieuwe koude oorlog? Met modder gooien en elkaar zwart maken – Rusland en Amerika kunnen dat erg goed.
Laten wij er ons even niet mee bemoeien. Eerst maar eens uitzoeken hoe het met dat verdwenen bonnetje zit.
Bernard Hammelburg
===
Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld