Bernard Hammelburg24 nov '15 21:31

Column Bernard Hammelburg | België is Absurdistan

Auteur: Bernard Hammelburg

België krijgt er ongenadig van langs in de confrontatie met het jihadisme. Als het openbare leven zo wordt ontwricht, scholen en musea moeten dicht blijven en de gemiddelde burger met de stuipen op het lijf naar de supermarkt gaat, verdient het land onze sympathie en steun. Maar de Belgen moeten ook dringend in de spiegel kijken.

Want België betaalt de prijs voor wat wij buitenlanders gemakshalve de taalstrijd noemen, maar wat in feite een krankzinnige, anachronistische botsing is tussen volkeren en culturen. Het lijkt waarachtig wel of bezuiden Vaals en Hazeldonk onze eigen, Europese sjiieten en soennieten wonen.

Hoe pak je een acuut probleem als het jihadisme aan in een land met zes regeringen? Een Vlaamse regering, een Waalse regering, een regering voor de Duitstaligen, een regering voor Franstaligen, een regering voor het district Brussel en een federale regering? Allemaal aparte overheden die elkaar hartgrondig wantrouwen en zoveel mogelijk vermijden.

Hoe pak je een acuut probleem als het jihadisme aan in een hoofdstad – onze Europese hoofdstad, Brussel – die bestaat uit negentien verschillende, onafhankelijke gemeentes, en zes verschillende politiekorpsen die nauwelijks overleggen, of elkaar niet willen of kunnen verstaan – letterlijk en figuurlijk?

Misdadigers – en dat zijn de jihadisten – varen wel in wat in het Engels ‘failed states’ worden genoemd. In sociaal opzicht kwalificeert België: het is een land waar volkeren zich consequent van elkaar afkeren. Een land waar kabinetsformaties meer dan een jaar kunnen duren, uitsluitend omdat de Franstalige hoofdstad in Nederlandstalig gebied ligt. België is het Absurdistan van Europa.

Tijdens die lange kabinetsformaties vertellen wij elkaar smalend dat België het zonder regering heel goed doet, in elk geval beter dan bijvoorbeeld Nederland – een stelling die bijvoorbeeld is onderschreven door de beroemde Amerikaanse econoom Paul Krugman. Heel grappig, totdat het niet meer over economie gaat maar over nationale veiligheid.

Wat de sjiieten en soennieten bezuiden Vaals en Hazeldonk nodig hebben is harmonie. Hoe zal ik het zeggen? Het poldermodel. Laten ze dat eens proberen.

Bernard Hammelburg

 

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen