Bernard Hammelburg17 nov '15 22:52Aangepast op 18 nov '15 06:50

Column Bernard Hammelburg | Oorlog is massamoord

Auteur: Bernard Hammelburg

Wacht even: toen Amerika in 2003 steun aan de bondgenoten vroeg voor een inval in Irak, weigerde Frankrijk mee te doen. Dat leidde tot zo’n knallende ruzie dat er een spontane boycot tegen Franse kaas en wijn ontstond, en je ‘freedom fries’ moest bestellen in plaats van ‘French fries.’ Frankrijk had natuurlijk gelijk: die tweede Golfoorlog was krankzinnig.

Nu schreeuwt Frankrijk om solidariteit van de Europese Unie en NAVO in wat Hollande, mijn inziens ten onrechte, een oorlog noemt. In woorden krijgt hij die steun wel. Premier Rutte sprak, eveneens ten onrechte, van een oorlog. De EU riep een onbruikbaar artikel in over assistentie . Maar verder gebeurt en nauwelijks iets.

De eerste Golfoorlog, van 1990 tot 1991, ging over de bevrijding van Koeweit, dat door Irak was bezet. Een coalitie van 39 landen stuurde een legermacht van 670.000 soldaten en investeerde 61 miljard dollar. Er werden binnen enkele maanden 109.000 bombardementsvluchten uitgevoerd, vooral door zware B52-bommenwerpers. Van de bijna 90.000 ton aan bommen waren er 70.000 clusterbommen. In gewone taal: de coalitie was bereid om een deel van Irak in een parkeerplaats te veranderen. Ze spraken wel van precisiebombardementen, maar er zijn honderdduizenden doodgewone Irakezen bij omgekomen. Oorlog is massamoord.

In de strijd tegen IS zijn in twee jaar hooguit 3.500 bombardementen uitgevoerd, wat door Amerikaanse commentatoren ‘bloedarmoedig’ wordt genoemd. Frankrijk, dat onmiddellijk na de aanslag het aantal bombardementen opvoerde, vliegt met tien gevechtsvliegtuigen. Met alle respect: het stelt geen fluit voor.

Winnen kan, maar niet met een schone oorlog. Massale bombardementen betekenen de dood van duizenden onschuldige mensen. Zijn we daartoe bereid? En – nog belangrijker – zijn we bereid een grondleger te sturen van honderdduizenden soldaten? Absoluut niet, zeggen alle coalitieleden.

En willen we oorlog? De onzin over massavernietigingswapens van George Bush en de invasie van Irak was een reactie op 9/11. We trapten daarmee in de val die terroristen almaar zo succesvol zetten: angst. Slechte leidraad.

Bernard Hammelburg

 

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.

Gerelateerde artikelen