Bernard Hammelburg27 mei '15 06:29Aangepast op 27 mei '15 09:30

Column Bernard Hammelburg | En de winnaar IS....

Auteur: Bernard Hammelburg

Vroeg of laat moest er een jongetje opstaan dat riep dat de keizer geen kleren aanhad. Dat is nu gebeurd. Het jongetje heet Ashton Carter en hij verdient zijn hamburger als minister van defensie van de Verenigde Staten.

In een interview met CNN zei Carter dat de verovering van Ramadi door IS, een strategische dreun van enorme omvang, het gevolg was van gebrek aan wilskracht van het Iraakse leger. “Ze hebben helemaal geen zin om te vechten,” zei de minister.  Hij vond het maar een stelletje slapjanussen, daar kwam het op neer.

Het is krankzinnig dat de landen die verenigd zijn in de internationale coalitie tegen IS, waaronder Nederland, hun strategie zo koppig blijven baseren op twee elementen: bombarderen door ons, en een grondaanval door het Iraakse leger. Er is geen Iraaks leger, je kunt hooguit spreken van een stel Sjiitische milities – zwaarbewapende en luidruchtige macho’s die er heel dapper uitzien, maar zich uit de voeten maken als het echt op knokken aankomt, of met wapens en al overlopen naar IS. Ook de officieren uit Iran, die het zootje ongeregeld proberen aan te voeren, lukt het niet. De Amerikaanse senator McCain zegt: stuur onze eigen troepen, op zijn minst om de Iraki’s te helpen bij het identificeren van doelen om te bombarderen.  Maar daarmee win je nog steeds niet.

Even krankzinnig is het dat niemand lijkt te weten hoe groot IS nu precies is. De CIA houdt het op hooguit 31.000 strijders, Rusland denkt dat het er 70.000 zijn en de Koerden gaan uit van 200.000.  Met al die fantastische satellieten, drones, verkenningsvluchten, infiltraties en afluisteren weten we niet eens hoe groot de vijand eigenlijk is.

Minister Hennis van Defensie moet beslissen of ze de Nederlandse deelname aan de coalitie verlengt. Tegen de Volkskrant en Jeroen Pauw zei ze dat ze daartoe neigt.

 Dat is best te begrijpen, want het staat een beetje suffig om die zes F16's na een jaar al weer terug te halen. Maar voor Hennis en de Tweede Kamer geldt ook het besef dat de missie niets oplevert. De winnaar is IS. Luister naar dat jongetje: de keizer heeft geen kleren aan.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld en @BNRdewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen