Bernard Hammelburg8 mrt '16 20:24

Column Bernard Hammelburg | Vlooientheater

Auteur: Bernard Hammelburg

Hoe kon het zo ver komen dat een Aziatische semidictatuur, Turkije, van de Europese leiders een vlooientheater heeft gemaakt?

Zes in plaats van drie miljard? Reizen zonder visum? Lidmaatschap van de Europese Unie? Allemaal bespreekbaar. Turkije eist, de vlooien springen.

Dat komt omdat wij – de EU, dus – van Turkije eisen dat het ons vluchtelingenfilter wordt. Wij willen eigenlijk helemaal geen vluchtelingen, maar als het dan moet, dan alleen échte vluchtelingen, dus uit Syrië. Andere niet, want dat zijn avonturiers, of economische vluchtelingen, of migranten, of hoe we ze ook noemen. De Turken moeten het kaf van het koren scheiden en bootvluchtelingen uit Griekenland terugnemen, met een soort ruil: illegalen terug naar Turkije – legalen via Samsom Airlines naar West-Europa. Want, tja, wij hebben geen idee hoe het anders moet.

Je kunt zeggen dat de Aziatische semidictatuur Turkije ons chanteert. Maar dat is niet eerlijk, want het zijn mevrouw Merkel, en meneer Tusk, en meneer Juncker, en meneer Rutte die de Turken smeken om de vluchtelingencrisis voor ons op te lossen. En dat doen de Turken natuurlijk niet voor niets. Halbe Zijlstra zei het zelf: het zijn gewiekste kooplui, die Turken, en hij kan het weten, want hij heeft wel eens staan afdingen op de bazaar. Hij draait het allemaal om: als Turkije zich niet aan de afspraken houdt, volgen er sancties. Wie is in het vlooientheater de vlo, en wie is de dompteur?

Natuurlijk kan Turkije het probleem niet voor ons oplossen. Opvang in de regio is een holle frase, waaraan we ons, bij gebrek aan beter, vastklampen. Kunnen we niet meer doen? Jawel, maar het is ingewikkeld. Eén: opvang in Saoedi-Arabië en de andere Golfstaten, bijvoorbeeld. En in Rusland, dat de vluchtelingen wel Syrië uit bombardeert, maar ze niet opneemt.

Twee: wat is erop tegen om tegen de Oost-Europese EU-leden te zeggen: jullie willen geen vluchtelingen, kom dan maar op met geld. Compenseren jullie de West-Europese landen voor hun ruimhartigheid. Tijdens de Griekse eurocrisis hebben we al ontdekt dat betalen binnen de EU ook een vorm is van solidariteit. Een stuk beter dan het Turkse vlooientheater.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen