Bernard Hammelburg29 mrt '16 20:46

Column Bernard Hammelburg | Spijkerharde gangsters

Auteur: Bernard Hammelburg

Ze kunnen me wat, die sociologen, historici en politicologen die het jihadisme proberen toe te schrijven aan ongelijkheid, onrecht en discriminatie, waaraan wij westerlingen schuldig zouden zijn – ofwel zelf, of door onze steun aan foute regimes.

Ja, het is een schande dat Ahmed geen stageplaats kan krijgen en Arjan wél. Maar de veronderstelling dat Ahmed daardoor radicaliseert is puur racistisch. Ahmed wil geen toeristen opblazen. Ahmed wil een stageplaats.

Jihad betekent ‘inspanning voor God.’ Dat kan zoiets simpels zijn als je best doen om een goede moslim te zijn, maar ook de gewapende strijd om de Islam te verdedigen. Al in de tijd van de profeet Mohammed kwamen beide vormen voor. Rond het jaar 1000 leek het jihadisme op de Spaanse Inquisitie: heidenen – lees Christenen en Joden – moesten zich aan de Islam onderwerpen. Dezen ze dat niet, dan moesten zij een hoge, extra belasting betalen. Weigerden ze dat, dan ging hun hoofd eraf en werden vrouwen en kinderen slaven. Het Westen bestond nog niet, laat staan dat het dubieuze regimes steunde.

Het moderne jihadisme begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw met een beweging die de regeringen van Arabische landen omver wilde werpen. Daarbij was de strijd tegen de ‘nabije vijand’ – moslimregeringen, dus – belangrijker dan de ‘verre vijand,’ de niet-moslim. Deze groep, Al-Jihad, vermoordde in 1981 de Egyptische president Sadat. Ja, Al Qaeda richt zich als sinds 1992 vooral op Amerikaanse en niet-westerse doelen, maar lang niet alleen. En van de 19 daders van 9/11 waren er 15 Saoedi’s van keurige komaf, die Amerikanen wel zagen als gedegenereerde duivels, maar vooral hun eigen bekrompen regime nóg bekrompener wilden maken. Precies zoals dat ook geldt voor IS.

Hooligans zijn geen voetbalsupporters uit moeilijke gezinnen, maar doodgewoon tuig. Het afsnijden en publiekelijk vertonen van een hoofd in Amsterdam is niet de daad van iemand met een vader- of moedercomplex, maar van een gek. Het opblazen van een kerk vol christenen in Pakistan, of onschuldige reizigers in Brussel, is niet het werk van dolende zielen in een goddeloze westerse cultuur, maar van spijkerharde gangsters. Dus: houd eens op met dat psychologiseren. Of we nou Ahmed heten of Arjan, we laten ons geen schuldcomplex aanpraten.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen