Bernard Hammelburg19 nov '14 06:40

Column Bernard Hammelburg | Sepp Blatters politbureau

Auteur: Bernard Hammelburg

Reinhard Rauball, voorzitter van de Duitse voetbalbond, heeft – hoe zeg je dat nou het best? – gedreigd met een rode kaart tegen de FIFA.

Dat door en door corrupte politbureau van dictator Sepp Blatter, die – zoals het een waar dictator betaamt – zo ongeveer voor het leven benoemd schijnt te zijn, is volgens Rauball zo’n beschamend zootje dat de UEFA, met haar 54 lidstaten, uit de FIFA zou moeten stappen.

Aanleiding was het onderzoek dat de FIFA deed naar haar eigen ethische gedrag bij het toekennen van de WK’s van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Daarbij is met miljoenen gesmeten en zijn allerhande bonden uit allerhande landen grootschalig omgekocht. Bij de bouw van het sportpark lijkt Qatar de slavernij opnieuw te hebben ingevoerd. Honderden gastarbeiders zijn door hitte en uitputting omgekomen.

Volgens het FIFA-rapport is er niets aan de hand. Keurige landen, hoor, Rusland en Qatar, en die twee WK’s kunnen gewoon doorgaan. Dat krijg je als de slager zijn eigen vlees keurt. Maar zo simpel is het niet. De Amerikaanse onderzoeksrechter Michael Garcia, die al vóór het afgelopen WK in Brazilië een uitgebreid onderzoek deed, reageerde als door een adder gebeten en eist dat zijn rapport in zijn geheel wordt gepubliceerd. De FIFA had dat beloofd – na het WK in Brazilië mocht iedereen het zien. Maar het ligt nog steeds in een afgesloten la, en dictator Blatter heeft de sleutel.

Maandag schaarde David Bernstein, oud-voorzitter van de Britse voetbalbond, zich achter het Duitse standpunt: de UEFA moet uit de FIFA stappen. Maar die heeft ook weer boter op zijn hoofd, want Engeland was een van de landen die vergeefs vocht om het WK 2018 – en hoe. 25 miljoen euro staken de Britten in hun bieding, en juist zij zijn daarbij – volgens wat uit het onderzoek van Garcia is uitgelekt – behoorlijk over de schreef gegaan.

Stapt de UEFA uit de FIFA? Niet omdat de Duitser Rauball en de Brit Bernstein daarop aandringen. Maar wat als een tijdbom ligt te tikken, is een onderzoek waarmee de Amerikaanse FBI al drie jaar bezig is, en dat voor een belangrijk deel is gebaseerd op het speurwerk van Michael Garcia. Die FBI-agenten zijn terriërs, en die bom kan binnenkort ontploffen. Het kan de genadeslag zijn voor het FIFA-politbureau, en Blatter krijgt eindelijk zijn verdiende rode kaart.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen