Bernard Hammelburg6 mei '15 06:24

Column Bernard Hammelburg | Wilders’ Amerikaanse suikertante

Auteur: Bernard Hammelburg

Pamela Geller heeft natuurlijk het recht een smakeloze Mohammed-cartoon wedstrijd te organiseren. Maar dat Geert Wilders zich voor haar karretje laat spannen is raar. En dom.

Het spreekt vanzelf dat alle aandacht is gericht op de schietpartij in Texas en de rappe liquidatie van de verdachten door de politie. En nu op de claim van IS dat het tweetal in opdracht van het kalifaat handelde. De New York Times trekt die bewering, volgens mij terecht, in twijfel, al is het alleen al omdat de mannen al overtuigde jihadisten waren lang voordat IS bestond. Slimme PR-stunt van IS, want de suggestie wordt gewekt dat het kalifaat voet op Amerikaanse bodem heeft.

Terug naar Pamela Geller. Zij lijkt me niet een gewone activiste maar een hysterische gek. Zomaar wat van haar uitspraken

- “Srebrenica heeft niet plaatsgevonden. Het westen heeft een rol erkend in iets dat nooit is gebeurd. Het is de Srebrenica genocide mythe.” Dat is apart, want Servië zelf heeft de massamoord wel erkend.

- “Obama is een Derde Wereld mannetje. Hij doet niet anders dan zijn vrienden opofferen voor zijn islamitische meesters.”

- Ook over Obama: “Hoessein is een mohammedaan. Hij is niet dom, hij wil dat de jihadisten winnen.”

Ze heeft Jozef Stalin verdedigd in zijn massamoord onder Tsjetsjenen na de Tweede Wereldoorlog omdat ze pro-Duits zouden zijn geweest, wat pertinente onzin is. Ze heeft zich positief uitgelaten over het voormalige apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ze slaagt erin om in zo ongeveer elke historische of actuele kwestie totale kletskoek uit te slaan.

Het mag, en zo hoort het. Amerikaanse moslims zijn gepikeerd, maar ook zij verdedigen haar recht om te zeggen wat ze wil, en om die smakeloze cartoon-wedstrijd te organiseren, zoals Geert Wilders het recht heeft te fulmineren tegen de islam. Maar dat hij met deze gek geassocieerd wil worden is merkwaardig, zelfs als zij een suikertante is van de PVV. Dat moet hij nog eens uitleggen, en dan niet in een tweet van 140 tekens.

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld en @BNRdewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen