Bernard Hammelburg6 okt '15 18:52Aangepast op 7 okt '15 09:08

Column Bernard Hammelburg | Barbaren in India

Auteur: Bernard Hammelburg

In een stadje vlakbij New Delhi is een man met bakstenen doodgeslagen wegens het veronderstelde eten van rundvlees. In het zuiden van India onthoofdde een 35-jarige man een vierjarige jongen als religieus offer.

Het zijn voorbeelden van oprukkend hindoe-extremisme in India. Die opkomst heeft te maken met de lakse houding van politie en justitie, en dat komt weer door de boodschap van premier Narendra Modi. De leider van de Hindoe-nationalistische BJP-partij werd gekozen op zijn belofte dat India economisch zou groeien, zonder de culturele identiteit te verkwanselen. Dat klinkt onschuldig, maar het is racistisch. Wat hij bedoelde was dat moslims en christenen, ernstig gediscrimineerde minderheden, zich geen illusies moesten maken. Dat lieten de hindoe-extremisten zich geen twee keer zeggen.

In de westerse wereld werd Modi's verkiezing gezien als een overwinning van het liberalisme en de handelsgeest. Premier Rutte , minister Ploumen en een tachtigkoppige handelsdelegatie haastten zich van de zomer naar New Delhi, want met Modi viel volgens Rutte een hoop geld te verdienen.

Een religieus-nationalistische leider die de andere kant uitkijkt bij barbaarse moorden op andere gelovigen, is medeplichtig en, door zijn ideologie, ook medeschuldig. De man die gestenigd werd wegens het eten van rundvlees – onbewezen – was een moslim, voor wie de koe niet, zoals bij de hindoes, heilig is. Het vierjarige jongetje, dat werd onthoofd, werd geofferd aan de hindoe-godin Kali. De minister van cultuur prijst een criticus van het regeringsbeleid, 'ofschoon die criticus moslim is.' Racistischer kan het niet.

Kritiek is in India levensgevaarlijk geworden. In augustus werd een 77-jarige wetenschapper voor zijn deur vermoord wegens zijn bedenkingen tegen de aanbidding van hindoe-idolen. Hetzelfde lot trof twee politieke activisten. De extremistische hindoe-organisatie Ram Sene sleurt vrouwen uit cafés en ranselt ze af, en dreigt journalisten die hindoegoden beledigen de tong af te snijden. Modi zou het extremisme moeten aanpakken. Door dat niet te doen, moedigt hij het juist aan. En zo ontstaat, letterlijk en figuurlijk, naast het steeds jihadistischer Pakistan een monster dat net zo griezelig is.

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen