Column Bernard Hammelburg | Klimaathysterie
Ik ben helemaal voor klimaatbeheersing, minder CO2, en wat je zoal kunt bedenken om te voorkomen dat onze achterkleinkinderen met kieuwen en zwemvliezen door het leven moeten. Maar van die klimaattop in Warschau snap ik helemaal niets.
Waarom die weerzinwekkende koppeling van de wervelstorm in de Filippijnen aan onze veronderstelde collectieve schuld? Natuurrampen zijn van alle tijden, maar nu slaat de massahysterie toe. Alsof wij in Roermond, Raamsdonkveer en Rottemeroog persoonlijk verantwoordelijk zijn. De mensen die ons dat schuldgevoel aanpraten, zijn zelf de halve wereld overgevlogen om naar Warschau te komen, doorgaans businessclass, met een kolossale ecologische voetafdruk.
Nederland gaat met een man of vijftien. De Britten sturen 46 man , grotere landen komen met 60 tot 80 man. Met een gemiddelde van 50 delegatieleden, hebben we het over 10.000 officiële deelnemers, plus nog eens zo’n 5.000 journalisten en vertegenwoordigers van NGO’s.
Dat is een dreun voor het milieu! Laten we uitgaan van de ecologische voetafdruk per persoon – dus: de hoeveelheid CO2 die één deelnemer veroorzaakt. Eén vliegretourtje toeristenklasse veroorzaakt twee ton CO2. Met een dieselauto moet je daar 16.000 kilometer voor rijden. Het verblijf – hotel, eten, drinken en lokaal vervoer – is nog eens een ton. Samen 3 ton CO2, dus – dat is meer dan 3 keer zoveel als de gemiddelde burger in een heel jaar op zijn geweten heeft. Als je dat vermenigvuldigt met het aantal deelnemers, stoot deze conferentie net zo veel CO2 uit als een Afrikaans ontwikkelingsland.
Wat moeten 194 landen 10 dagen lang op een conferentie waarvan nu al vast staat dat er nauwelijks iets uitkomt, ter voorbereiding van een volgende conferentie, die weer een voorbereiding is van nóg weer een conferentie, in 2015 in Parijs? Daar moet dan een ‘Wereld Klimaat Verdrag’ uitkomen, waarin bijna niemand gelooft.
Kan iemand uitleggen waarom alle 194 lidstaten van de VN jaar in jaar uit aan een dood paard blijven sjorren? Een wereldverdrag waaraan iedereen zich houdt komt er niet. En het is ook niet nodig, want er is zo langzamerhand geen land meer dat niet zelf aan zijn milieu werkt. Niemand wil dat zijn achterkleinkinderen moeten leven met kieuwen en zwemvliezen.
Bernard Hammelburg
===
Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.