Bernard Hammelburg26 mrt '14 07:09

Column Bernard Hammelburg | G7-8-20? Denkbeeldig clubhuis van een elitair dispuut

Auteur: Bernard Hammelburg

Nederland is de achttiende economie in de wereld, maar mag bijna nooit meedoen aan de G20. Waarom dat zo is, blijft een beetje schimmig.

De ene keer hoor je dat wij onze reputatie hebben verspeeld door niet lang genoeg in Afghanistan te blijven mee-blunderen , wat je reinste kolder is: we waren zo ongeveer het laatste Westerse land dat er wegging. Nog net op tijd voor de Afghanen zélf om het licht uit te doen. De andere keer hoor je dat er al drie andere Europese landen in de G20 zitten, Engeland, Frankrijk en Italië, en dan moet het kleine Nederland even niet zeuren.

Hoe dan ook: kan het ons iets schelen? Eten we er een boterham minder om? Heeft de KLM of de Rotterdamse haven er last van? Komen er spotprenten in de buitenlandse media over een jongetje met zijn vinger in de dijk? Niks van dat al. Als het de Obama’s van deze wereld welbehaagt, strijken zij met plezier neer in Den Haag of het Rijksmuseum. Dan zijn we zomaar een paar dagen de G1.

En de G8 of G7 dan? Daar snap ik ook niets van. Het gaat om ’s werelds grootste economieën. Maar nummer 2, China, en nummer 7, India, ontbreken. Die hebben beide economieën die groter zijn dan de Russische.  Maar je hoort ze daar niet over. Die hebben geen zin om energie te verspelen om te worden toegelaten tot het denkbeeldige clubhuis van een elitair dispuut.

Wat ik maar wil zeggen is dat Sergei Lavrov, de Russische buitenlandse zaken-brombeer, natuurlijk volkomen gelijk had toen hij schamperde dat de G8 of G7 niets meer is dan een informele groep, zonder lidmaatschapskaarten.  En dat het de Russen niets interesseert als ze door de meester de diplomatieke wandelgang op worden gestuurd. Ze merken er niets van, evenmin als Nederland dat, hoewel het de afgelopen dagen zowel het braafste jongetje van de klas als het centrum van de wereld was, nog altijd niet mee mag doen aan dat andere exclusieve dispuut, de G20.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen